08.12.2021

Porkkanalaatikon matka ruokapöytään vaatii kymmenien ihmisten erikoisosaamista

Valmiin ruuan tuotanto vaatii hyvin monialaista osaamista eri vaiheissa ruokaketjua. Erinomainen esimerkki siitä on joulupöytien suosikkituote Saarioisen porkkanalaatikko.

Jo vuonna 1957 markkinoille tullut laatikko pitää sisällään 82 prosenttia porkkanaa ja lisäksi riisiä, laktoositonta maitoa, rypsiöljyä ja mausteita. Laatikon porkkanat kasvatetaan eri tiloilla Lounais-Suomessa ja itse laatikko valmistetaan Kangasalan Sahalahdella.

Porkkanalaatikko on myynnissä läpi vuoden, mutta selvä myyntipiikki koittaa jouluna.

– Porkkanalaatikko on ympäri vuoden kestosuosikki muiden kasvislaatikoiden ohella, mutta jouluna se painii omassa sarjassaan muiden joululaatikoiden kanssa, Saarioisten asiakaskokemusjohtaja Minna Slotte kertoo.

Kaikki alkaa viljelystä

Porkkanan viljely vaatii maaperän ja maan muokkauksen tuntemusta sekä kasvinjalostustieteen osaamista. Tämän lisäksi viljelyssä on osattava suojella kasvia ja torjua tuhohyönteisiä. Muun muassa torjunta-aineiden käyttö vaatii myös lain tuntemusta. Viljelijöiltä odotetaan myös kasvavassa määrin kestävän kehityksen periaatteiden tuntemusta.

– Porkkana on satokausituote ja sen laatuun vaikuttavat kasvuolosuhteet: onko kuivaa vai sateista ja milloin satoa päästään korjaamaan. Tämä kaikki heijastuu myös valmistusprosessiin, Slotte sanoo.

Kuljetus tuottajalta tuotantolaitokseen vaatii vielä luonnollisesti logistiikkaosaamista ja vastaanottopäässä varastointitaitoja. Näin pitkässä ketjussa on myös osattava tehdä sopimuksia ja hallinnoida niitä.

Elintarvikeyrityksissä syntyy herkullinen ja turvallinen tuote

– Uuden sadon porkkanoiden saapuessa Saarioisille kokeneet tuotekehittäjät arvioivat juurekset tarkasti, Slotte kertoo.

Vuosikymmenten kokemuksella he tekevät tarvittavat arviot siitä, miten keitto-, soseutus- ja paisto-ohjelmia muokataan yhteistyössä tuotannon kanssa, jotta tuote pysyy vuodesta toiseen tasalaatuisena riippumatta raaka-aineen kasvuoloista ja ominaisuuksien vuotuisesta vaihtelusta, hän summaa.

Valmisruuan tuotannossa voi eritellä lisäksi seuraavia osaamisen alueita:

  • Raaka-aineiden tuntemus ja ymmärrys siitä, miten ne reagoivat toisiinsa yhdisteltäessä. Tuotekehitys on tässä avainsana.
  • Elintarviketeknologinen osaaminen ja prosessiosaaminen
  • Elintarviketurvallisuus- ja hygieniaosaaminen
  • Ravitsemusosaaminen
  • Pakkausosaaminen: pakkauksen on toimittava niin kuljetuksessa kuin kaupassakin. Pakkausmerkintöjen osalta on tunnettava myös lainsäädäntö.
  • Kiertotalouden periaatteiden osaaminen

– Tasalaatuisuus on meille myös kuluttajapalautteen perusteella yksi tärkeimmistä arvoista, painottaa Slotte.

Matka jatkuu kaupassa, osaamista vaaditaan edelleen

Tuotantolaitokselta valmisruoka jatkaa matkaansa kaupan piiriin, monesti välivaraston kautta, jolloin logistiikan ja varastoinnin osaaminen on jälleen kriittistä.

Ennen kuin porkkanalaatikko on valmiina kuluttajan poimittavaksi ostoskärryyn, on tarvittu lisäksi ainakin osto-osaamista, kuluttajatutkimuksen osaamista, kuluttajatarpeiden ymmärrystä myyntiosaamista sekä markkinointiosaamista.

Suosikkilaatikon menestyksekäs matka lounaissuomalaisilta pelloilta turvalliseksi ja herkulliseksi elintarvikkeeksi kuluttajan jääkaappiin on siis vaatinut kymmenien eri alojen osaamista ja ammattitaitoa. Samankaltainen tarina toistuu elintarvikealalla käytännössä päivittäin lukemattomien eri tuotteiden kohdalla.

Kestävyystekoja ja hävikin minimointia

Suuren vaikuttavuutensa vuoksi elintarvikealalla pienilläkin kestävyys- ja kiertotalousteoilla eri vaiheissa on merkittäviä vaikutuksia.

Saarioinen kannustaa kuluttajia muun muassa reseptiikan keinoin hävikin pienentämiseen.

– Kuluttajan ollessa mukana kierrätyksessä ja hävikin torjunnassa tuotantovaiheessa saavutetut hyödyt eivät valu hukkaan, Slotte sanoo.

Jouluruokien kohdalla reseptien avulla kannustetaan käyttämään yli jääneitä jouluruokia hyödyksi: rosollista voi tehdä kasvissosekeittoa, perunalaatikosta rieskoja ja porkkanalaatikosta porkkanapannukakkuja.

Porkkanalaatikon kohdalla kestävyyttä edistetään myös monissa eri tuotannon vaiheissa.

Esimerkiksi porkkanan keittämistä on tehostettu veden säästämiseksi ja makuaineiden säilymisen turvaamiseksi. Selvityksessä on myös, millä eri tavoin porkkanan kuoria voisi käyttää uudella tavalla hyödyksi. Tämän lisäksi pakkaus on tehty helposti kierrätettäväksi. Vuoissa käytettävä alumiini kestää kierrätystä erittäin pitkään laadun heikkenemättä.

  • Saarioisten joulututkimuksen mukaan niistä suomalaisista, joilla on laatikoita joulupöydässään tarjolla, 82 prosenttia luottaa valmiisiin laatikoihin. Porkkanalaatikon syöminen korostuu jouluisin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Yksin joulukuussa Saarioisten valmistamia laatikoita myydään noin kuusi miljoonaa rasiallista.
  • Elintarviketeollisuus työllistää Suomessa 38 000 ihmistä. Koko ruoka-ala työllistää puolestaan jopa 340 000 ihmistä, kun välilliset vaikutukset otetaan huomioon eli joka kahdeksas suomalainen saa työnsä ruuan parista.

Artikkeli on julkaistu MustReadin Ruoka & Juoma -uutiskirjeessä 8.12.2021

Kuva: Saarioinen

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Uutiskattaus

ETL:n sidosryhmäjulkaisu Uutiskattaus kokoaa elintarviketeollisuuden kuulumiset muutaman kerran vuodessa.