18.12.2018

Elintarvikeyritykset tarjoavat tuhansia kesätyöpaikkoja

Nyt on aika nauttia elintarvikeyritysten valmistamista jouluherkuista, mutta toinen alan huippusesonki koittaa jo muutaman kuukauden päästä. Elintarviketeollisuuteen palkataan vuosittain arviolta 5 500 kesätyöntekijää ja rekrytoinnit ovat jo käsillä.

Kesä on alan yrityksille kiireistä aikaa, sillä satokauden antimet on jalostettava ja kesän suosikit, kuten jäätelöt, juomat ja grilllattavat ruuat, käyvät kaupaksi. Yrityksiin tarvitaan lisää työvoimaa myös tuuraamaan vakituisia työntekijöitä lomien ajaksi.

Monissa yrityksissä rekrytoinnit ovat jo käynnistyneet, ja lähikuukausien aikana kesäapulaisten etsintä alkaa lopuissakin.

– On hienoa, että vuosittain voidaan tarjota näin paljon kesätyöpaikkoja. Yrityksiin tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa laaja kirjo uusia osaajia, ja onnistunut kesätyökokemus voi edesauttaa nuoren ihmisen päätöstä jäädä alalle, ETL:n toimitusjohtaja Pia Pohja iloitsee.

Kesätöitä on tarjolla erityisesti tuotannossa, mutta apua voidaan tarvita myös esimerkiksi kuluttajapalveluun, toimistotyöhön tai henkilöstöravintoloihin. Palkattavien kesätyöntekijöiden määrät vaihtelevat yrityksen koosta riippuen useista sadoista muutamiin kymmeniin.

– Kesätyö elintarviketeollisuudessa voi olla myös nuorelle väylä koulutusta vastaavaan työhön, jos elintarvikealan opinnot on jo aloitettu. Tai se voi toimia inspiraationa tuleviin opiskelu- ja alavalintoihin, Pohja kuvailee.

– Esimerkiksi kaupallisen alan opiskelija voi ensin päästä ruokayritykseen kesätöihin, ja ura jatkuu alalla valmistumisen jälkeen, vaikka elintarvikeala ei alun perin ollut opiskelijan suunnitelmissa.

Elintarviketeollisuusliitto kannustaa jäseniään tarjoamaan jälleen ensi kesänä nuorille kesätöitä ja kehittämään kesätyöprosessejaan. ETL:n jäsenyritykset voivat liittyä Vastuullinen kesäduuni -kampanjaan erityishintaan, joka on alle 20 e + alv 10 hengen organisaatioilta ja 200 e + alv muilta.

Ruoka- ja juomayrityksissä kesätyöläisten ikäraja on melkein aina 18 vuotta. Nuoremmilla on mahdollisuus tutustua alaan TET-harjoittelun tai Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman kautta.

Tammikuussa nuoret tutustuvat alaan yritysvierailuilla

Maistuva päivä on Elintarviketeollisuusliiton ja jäsenyritysten yhdessä järjestämä tempaus, jolla tarjotaan yläkoululaisille ja lukiolaisille mahdollisuus päästä tutustumaan elintarvikeyrityksiin ja näkemään, miten monipuolisia uravaihtoehtoja ala tarjoaa.

Ovet aukeavat tammikuun viimeisellä viikolla yhteensä 25 toimipisteessä ympäri Suomen. Vierailuilla kuullaan varmasti myös yritysten kesätyömahdollisuuksista.

Lue lisää:

Kuva: 123rf.com

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Uutiskattaus

ETL:n sidosryhmäjulkaisu Uutiskattaus kokoaa elintarviketeollisuuden kuulumiset muutaman kerran vuodessa.