22.09.2017

Euroopan siipikarjateollisuus Suomessa: Tuonnille kolmansista maista samat vaatimukset kuin tuotannolle EU:ssa

Broileriteollisuusyhdistyksen tiedote

Euroopan siipikarjateollisuuden järjestö AVEC piti Helsingissä perjantaina 22.9.2017 järjestön 60. vuosikokouksen. Toista sataa alan edustajaa eri puolilta Eurooppaa koonneessa tilaisuudessa keskusteltiin siipikarjanlihan tuotannon kilpailukyvystä ja tulevaisuuden haasteista.

Siipikarjanlihan kulutus kasvaa maailmanlaajuisesti, myös Euroopassa. Vuonna 2016 siipikarjanlihan tuotanto Euroopassa kohosi 13,8 miljoonaan tonniin. WHO ja FAO ovat arvioineet, että vuoteen 2022 mennessä siipikarjanliha on eniten kulutettu liha maailmassa.

Euroopan siipikarja-ala on tehnyt mittavia investointeja kestävään tuotantoon.

­– Kuluttajat odottavat siipikarja-alalta yhä enemmän. Tulevaisuudessa tuotannon on vastattava kasvaviin vaatimuksiin vastuullisuudesta ja eettisyydestä, AVEC:n puheenjohtaja Paul Lopez totesi.

Paul Lopez nosti esille EU:n korkeat tuotannon vaatimukset. Euroopan siipikarja-alan elinvoimaisuuden kannalta on tärkeää, että kolmansista maista tuotu siipikarjanliha täyttää samat vaatimukset kuin EU:ssa tuotettu siipikarjanliha.

– EU on tehnyt jo paljon asian hyväksi, mutta lisää on tehtävä. Jos siipikarjanlihajalosteessa on käytetty EU:n ulkopuolelta peräisin olevaa lihaa, sen on tultava ilmi pakkauksesta. Brasilian lihaskandaali osoitti, että EU:n ulkopuolisista maista saapuvien tuotteiden valvontaa on tehostettava, Lopez linjasi.

Siipikarjanlihan vienti EU:sta on kasvanut 2010-luvulla. Vuonna 2016 siipikarjanlihaa vietiin 1,4 miljoonaa tonnia. Ala tähyää uusia vientimarkkinoita ja pitää EU:n komission aktiivisuutta kauppaneuvotteluissa tärkeänä. Ison-Britannian ero EU:sta herättää huolta alan yrityksissä.

– EU:sta ja kolmansista maista viedään valtava määrä siipikarjanlihaa Isoon-Britanniaan. Brexitillä voi olla suuri vaikutus EU:n siipikarjanlihan sisämarkkinoihin ja hintoihin, Lopez ennakoi.

Myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä piti AVEC:n vuosikokouksessa puheenvuoron.

– Suomen siipikarja-alan ponnistelut laadun eteen kantavat nyt hedelmää. Ala on Suomen elintarvikeviennin näkökulmasta juuri nyt erityisen ajankohtainen. Suomessa on lisäksi tehty pitkäjänteistä merkittävää työtä antibioottien käytön välttämiseksi, Leppä kertoi Euroopan siipikarjateollisuuden edustajille.

AVEC:ssa (Association of Poultry Processors and Poultry Trade) on jäseniä 16 EU-maasta. Järjestö vastaa alan EU-tason edunvalvonnasta Brysselissä. Suomesta järjestön jäsenenä on Elintarviketeollisuusliitossa toimiva Broileriteollisuusyhdistys. Broileriteollisuusyhdistykseen kuuluvat Atria Suomi Oy, HKScan Finland Oy ja Kronfågel Oy.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Uutiskattaus

ETL:n sidosryhmäjulkaisu Uutiskattaus kokoaa elintarviketeollisuuden kuulumiset muutaman kerran vuodessa.