11.03.2016

Ruoka- ja juomayritykset tarjoavat tuhansia kesätyöpaikkoja

Elintarviketeollisuuden yrityksille yksi vuoden tärkeimmistä sesongeista on kesä. Ruokia, juomia ja herkkuja hankitaan kesäisiin juhliin ja monet kausituotteet, kuten grillaustuotteet ja jäätelöt, myyvät runsaasti. Silloin apuun tulevat kesätyöntekijät, joita ala palkkaa tänäkin vuonna yhteensä noin 6 000.

Kesätyöntekijöitä tarvitaan lomatuuraajiksi, mutta myös lisätyövoimaksi sesonkiin liittyviin kiireisiin. Työtehtäviä on tarjolla esimerkiksi tuotannossa, logistiikassa, henkilöstöravintoloissa ja toimistotyössä. Rekrytointi alkaa usein jo tammi-helmikuussa.

”Kesätyöntekijöiden määrissä ei näy suuria muutoksia viime vuosiin verrattuna. On hienoa, että kesätyöpaikka voidaan tarjota näin monelle nuorelle vuosittain”, kertoo Elintarviketeollisuusliiton kehitysjohtaja Petri Linkoneva iloisena.

Suomessa toimii 2 000 suurta ja pientä ruokia ja juomia valmistavaa yritystä, jotka työllistävät yhteensä 33 000 henkilöä. Vakituisten työntekijöiden lisäksi ala on merkittävä sesonkityöllistäjä. Toinen merkittävä sesonki on joulu.

Kesätyöläisten ikäraja on elintarviketeollisuuden yrityksissä usein 18 vuotta. Nuorempien on kuitenkin mahdollista päästä joihinkin yrityksiin kesällä harjoittelemaan Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman kautta. Kaksiviikkoisesta harjoittelusta maksetaan kiinteä 335 euron palkka.

”Kesätyö antaa monelle nuorelle ajatuksia myös tulevasta ammatista. Nuorista kasvaa tulevaisuuden ruoka-ammattilaisia, ja he voivat päätyä yritykseen töihin myöhemminkin”, Linkoneva jatkaa.

Kesätyömahdollisuuksista kerrottiin myös esittelypäivässä

Tammikuussa ETL:n jäsenyritykset tarjosivat noin 260 koululaiselle mahdollisuuden tutustua alaan ja sen tarjoamiin uramahdollisuuksiin. Elintarviketeollisuuden esittelypäivän aikana 12 ruoka- ja juomatehdasta ympäri Suomea avasivat ovensa ryhmälle ruuasta kiinnostuneita yläastelaisia tai lukiolaisia.

Esittelypäivään osallistui myös HKScanin Mikkelin tehdas, jossa vieraili ryhmä kasiluokkalaisia valinnaisen kotitalouden opiskelijoita. HKScanilla opittiin elintarviketeollisuudesta yleisesti, HKScanin toiminnasta ja Mikkelin tuotantolaitoksen alueellisesta merkityksestä. Tapetilla oli myös hygienian tärkeys.

Nuorille kerrottiin kesätyömahdollisuuksista ja heitä rohkaistiin hakemaan HKScanille kesätöihin, kun se on ajankohtaista. Mikkelissä työntekijöiden on nimittäin oltava täysi-ikäisiä. Päivän lopuksi vinkattiin, että hygieniapassi kannattaa hankkia – sillä erottuu, kun hakee töihin ruoka-alalle.


Valmiit ruuat aloittavat matkansa kauppoihin HKScanin tehtaalla Mikkelissä.

Artikkeli on julkaistu ETL:n Uutiskattauksessa 1/2016

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Uutiskattaus

ETL:n sidosryhmäjulkaisu Uutiskattaus kokoaa elintarviketeollisuuden kuulumiset muutaman kerran vuodessa.