15.06.2016

Leipurin aamut inspiroivat Vuoden Suomalainen Elintarvike -voittoon

Suomessa meneillään oleva kaurabuumi sai lisää nostetta, kun Vuoden Suomalainen Elintarvike 2016 -voittoon ponnisti pienen Viipurilaisen Kotileipomon ja Taivalkosken Myllyn Puhtikaura-kaurapuuteri. Yleisöäänestyksellä valittu kilpailun voittaja julkistettiin perinteiseen tapaan toukokuisessa Elintarvikepäivässä.

Viipurilaisen Kotileipomon Teppo Ylä-Hemmilä kertoi julkistustilaisuudessa Puhtikauran idean syntyneen leipurin työhön kuuluvista aikaisista heräämisistä ja lapsiperheen arkikiireistä. Ajatuksissa oli tuote, josta saisi aamu- tai välipalan nopeasti ja helposti, ja nälkä pysyisi loitolla pitkään.

Puhtikauran kehittäminen kuluttajatuotteeksi alkoi, kun Viipurilaiseen saatiin myllärien kautta tieto täysjyväkaurajauheesta, jota voisi sekoittaa smoothieihin. Valmistajakumppani Taivalkosken Myllyn kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena Puhtikauran ensimmäiset erät tulivat myyntiin loppuvuodesta 2015.

- Suuri kunnia Puhtikauran onnistuneesta startista kuuluu hyvin toimineelle yritysten väliselle yhteistyölle. Myllyn lisäksi merkittäviä toimijoita kokonaisuudessa ovat olleet sopimusviljelijät, pakkauksen suunnitelleet tahot ja mainostoimisto, kiitti Ylä-Hemmilä.

- Vuoden Suomalainen Elintarvike -voitto on äärimmäisen hieno asia pienelle yritykselle, ja kilpailun avulla saatiin luotua uuden tuotteen ympärille hyödyllistä pöhinää, Ylä-Hemmilä jatkoi tyytyväisenä.

Hienojakoinen kaurajauhe pitää nälän loitolla

Runsaasti beetaglukaania (5,5 g / 100 g) sisältävä Puhtikaura on täysjyväkaurasta valmistettu hienojakoinen esikypsennetty jauhe, joka sitoo nestettä erityisellä tavalla ja pitää nälän loitolla pitkään. Puhtikaura sekoitetaan nesteen tai smoothien joukkoon, jolloin se toimii treenijuomana tai aamu- tai välipalana. Sitä voi myös käyttää esimerkiksi jogurtin seassa tai kauraletuissa.

Kilpailun finalistit valinnut raati ihastui Puhtikauran pakkaukseen ja uuteen, innovatiiviseen tapaan käyttää kauraa. Viipurilainen Kotileipomo innosti fanejaan äänestämään erityisesti sosiaalisen median kautta.

Suomalaisia sytyttäviä uutuustuotteita

Elintarviketeollisuusliiton järjestämä Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailu palkitsee vuosittain herkullisia kotimaisia uutuustuotteita. Kilpailun voittaja valittiin raadin valitsemista finalistituotteista yleisöäänestyksen perusteella nyt toista vuotta peräkkäin.

Tänä vuonna kilpailun finaalissa ja yleisöäänestyksessä olivat Puhtikauran lisäksi Atrian Atria Bravuuri Pulled Pork, Juustoportin Juustoportti Vapaan Lehmän maito, Komppa-Seppälän luomutilan Järki särki, luomutomaatti & yrtit, kalasäilyke, Saarioisen Balanssi Kirjolohifileeateria. Kilpailun raati, jonka puheenjohtajana toimi Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo, kuvaili finalisteja suomalaisia sytyttäviksi uutuustuotteiksi.

Puhtikaura jatkaa kaurasta jalostettujen tuotteiden voittokulkua kilpailussa, sillä viime vuonna voittoon ylsi kauraa sisältävä Fazer Alku Sadonkorjuupuuro.

Viipurilaisen Kotileipomon veljekset Tuomas, Teppo ja Timo Ylä-Hemmilä julkistustilaisuudessa.

Katso julkistustilaisuuden videolta maistiaisia Vuoden Suomalainen Elintarvike 2016 -kilpailusta.
Lisää tietoa Puhtikaurasta osoitteessa www.puhtikaura.fi

Kuvat: Satu Mali

Artikkeli on julkaistu ETL:n Uutiskattauksessa 2/2016. Tilaa Uutiskattaus.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Uutiskattaus

ETL:n sidosryhmäjulkaisu Uutiskattaus kokoaa elintarviketeollisuuden kuulumiset muutaman kerran vuodessa.