Hellästi houkutellen kohti terveellisempiä elintarvikevalintoja
Suomella on pitkä historia ravitsemuksen mallimaana. Meillä on sekä osaamista että kiinnostavia tuotteita, joita kannattaisi rohkeammin brändätä vientivalteiksi muualle maailmaan, sanoo neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteenorva sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Toukokuussa Elintarvikepäivässä puhuneen Sarlio-Lähteenkorvan mukaan terveelliseen ravitsemukseen liittyvät haasteet ovat monissa maailman maissa yhteisiä. Siksi tavoitteista niiden ratkaisemiseksikin sovitaan kansainvälisten neuvottelupöytien äärellä.
YK otti viisi vuotta sitten yleiskokouksensa aiheeksi tarttumattomien tautien, eli mm. diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien sekä syövän, ehkäisyn. Näiden kaikkien riskitekijöihin voidaan vaikuttaa ravitsemuksen avulla. YK:n globaali tavoite on, että suolan ja lisätyn sokerin sekä tyydyttyneen ja transrasvan saantia saadaan väestötasolla laskemaan.
Samansuuntaisia kansainvälisiä tavoitteita ovat asettaneet myös Maailman terveysjärjestö WHO ja Euroopan unioni. Myös Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee laajaa kansanterveysohjelmaa. Väestön terveyttä ja hyvinvointia vuoteen 2025 mennessä lisäävä ohjelma tavoittelee laajaa yhteistyötä ruoka-, elintarvike- ja terveysalan toimijoiden kesken.
- Elintarviketeollisuus voi edistää hyvää ravitsemusta tuotekehityksen ja tuotemuotoilun keinoin, Sarlio-Lähteenkorva kannusti.
Nudgingia tasapainossa kuluttajan omien tavoitteiden kanssa
Nudging on elintarvikealan yrityksille ja brändeille yksi keino hellästi houkutella ja hienovaraisesti tuupata ihmisiä kohti terveellisempiä ja vastuullisempia elintarvikevalintoja. Nudgingia esitteli Elintarvikepäivässä Mondelez Europen Director Public Affairs Francesco Tramontin.
- Kuluttajat ovat kiinnostuneita terveellisistä ja vastuullisista elämäntavoista, mutta eivät aina tiedä, miten se tehdään. Elintarviketeollisuus voi tehdä tästä helpompaa. Nudging ei kuitenkaan rajoita kuluttajan valinnanvapautta, vaan on tasapainossa hänen omien tavoitteittensa kanssa. Samalla nudging luo lisäarvoa brändille ja vahvistaa kuluttajan suhdetta brändiin, Tramontin valotti.
Ravitsemukselliselta laadultaan parempien ja aidosti houkuttelevien tuotevaihtoehtojen lisäksi arkipäivän nudgingia voi olla esimerkiksi se, että ravintolat ja ruokapalvelut siirtyvät käyttämään aikaisempaa pienempää lautaskokoa. Tämä on todettu erittäin tehokkaaksi keinoksi vähentää lautaselle jäävän ruokahävikin määrää. Samalla toteutuu myös kansanterveystavoite, kun kohtuullinen annoskoko tekee painonhallinnasta helpompaa.
A.C. Nielsen Finlandin maajohtaja Sanna Kotakorven mukaan terveellinen syöminen ja painonhallinta kiinnostavat suurta osaa suomalaisista. A.C. Nielsenin Sensitive Eaters -selvityksen mukaan puolet suomalaisista pitää itseään ylipainoisina ja neljä kymmenestä yrittää laihduttaa.
- Painonhallinnassa suomalaiset luottavat erityisesti ruokavalioon ja liikuntaan. Iso osa suomalaisista haluaa lisäksi noudattaa jotakin erityisruokavaliota. Sokeritietoisia kertoo olevansa 14 prosenttia ja vähärasvaisia tuotteita arvostavia 13 prosenttia suomalaisista, Kotakorpi mainitsi.
Hyvästä mausta ei voi tinkiä
Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpään mukaan ravitsemus- ja terveysnäkökohdilla on jo nyt ilahduttavan iso rooli yritysten strategioissa ja tuotekehityksessä. Esimerkiksi tuotemuotoiluun voi kuulua yritys- ja tuotekohtaisesti energian, suolan, lisätyn sokerin ja tyydyttyneen rasvan vähentäminen. Myös uudenlaiset pakkauskoot ja -ratkaisut ja herkulliset reseptivinkit inspiroivine kuvineen ovat osa kansanterveyttä edistävää nudgingia.
Jotta tuotekehityksellä ja tuotemuotoilulla voi olla todellisia vaikutuksia kansanterveyden kannalta, yhtä perusperiaatetta ei voi ohittaa, muistutti Suomen myynnin ja markkinoinnin johtaja Elli Siltala Valiolta.
- Hyvästä mausta ei voi koskaan tinkiä. Myös tuotteen tuttuus tekee terveellisen vaihtoehdon valinnasta kuluttajalle helpompaa. Tuotteesta pitää olla helposti hahmotettavissa, mikä siitä tekee terveellisen ja suositeltavan valinnan, Siltala listasi.
Eurooppalaisen brändijärjestö AIM:n Nudging for Good –aloite kertoo lisää hellästä houkuttelusta.
Mondelez Europen Francesco Tramontin esitteli Elintarvikepäivässä nudging-ilmiötä elintarvikebrändien näkökulmasta.
Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Artikkeli on julkaistu ETL:n Uutiskattauksessa 2/2016. Tilaa Uutiskattaus.
Lisätietoja antaa
Johtaja
Marleena Tanhuanpää
zneyrran.gnauhnacnn@rgy.sv
040 528 2207
@martanhuanpaa
» Takaisin