Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | joulukuu 2020
Tunnelma elintarviketeollisuudessa vuoden 2021 kynnyksellä on talvisen kolea. Yritysten luottamus tulevaan on heikentynyt alkuvuoteen verrattuna, tilaukset ovat vähentyneet ja koronapandemian aiheuttamat vaikeudet alkavat näkyä tu...
Tutkimus: Neljä viidestä suomalaisesta pitää tärkeänä syödä kotimaista ruokaa
Taloustutkimuksen tuoreesta Suomi syö -tutkimuksesta käy ilmi, että korona-aika on vahvistanut entisestään suomalaisten halua suosia kotimaisia elintarvikkeita ostopäätöksissään. Neljä viidestä eli 80 prosenttia pitää nyt tärkeänä...
Private label -tuotteet ja niiden rooli elintarvikemarkkinoilla
Hallitus antoi 29.10.2020 esityksen elintarvikemarkkinalain muuttamiseksi. Lakia muutetaan EU:n kauppatapadirektiivin mukaiseksi. Kysymys on elintarvikeketjun sopimussuhteita sääntelevästä direktiivistä, jonka pääasiallinen tarkoi...
Elintarviketeollisuuden näkymissä syksyistä sumua
Suomalaiset elintarvikeyritykset suuntaavat syksyyn varsin vakaista lähtökohdista, vaikka koronaviruksen torjuminen vaatii edelleen paljon poikkeustoimia ja näkymät tuleviin kuukausiin ovat koko elinkeinoelämän tapaan sumuiset. R...
Elintarviketeollisuus tarjoaa töitä myös poikkeuskesänä
Vaikka heinäkuu on tilastojen valossa suomalaisten yleisin lomakuukausi, paiskitaan töitä monilla aloilla myös kesäkuukausina. Elintarviketeollisuus tuottaa ruokaa ja juomaa suomalaisille ympäri vuoden ja ala työllistää vuosittain...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | kesäkuu 2020
Koronakevään aikana elintarvikeyritysten luottamus talouteen on romahtanut useissa Euroopan maissa. Suomessa luottamusindikaattori ei ole heikentynyt yhtä paljon. Elintarviketeollisuuden suhdannekuva on lievästi normaalia harmaam...
Pellolta pöytään -strategia ohjaa lähivuosien ruokapolitiikkaa EU:ssa
Suomessa tuotetaan ruokaa pitkälti jo nyt niillä toimintatavoilla ja vahvuuksilla, joita Euroopan komissio nostaa ratkaisuiksi kestävän tulevaisuuden ruokapolitiikassaan. On tärkeää, että elintarviketeollisuuden osaamista hyödynne...
Hyödynnä ETL:n tilastopalvelua elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista
ETL:n nettisivuilta löytyvää tilastopalvelua elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista on uudistettu. Palveluun pääsee tästä. Portaalista näkee nyt aiempaa selkeämmin, tarkastellaanko vientiä vai tuontia. Grafiikassa palkkien arvoj...
Ravintoloiden ahdinko on myös elintarviketeollisuuden huoli
Ravintoloiden avaamisella on paljon suurempi merkitys koko elintarvikeketjulle kuin äkkiseltään voisi päätellä. Kuluttajien valinnanvapaus paranee, etenkin pienissä elintarvikeyrityksissä tuotanto pääsee vauhtiin ja riski kilpailu...
Analyysi: Korona saa koko elintarvikeketjun yskimään
Elintarviketeollisuus ja koko elintarvikeketju ovat huoltovarmuuden kannalta kriittisiä. Elintarvikealan pitää kyetä ruokkimaan suomalaiset normaalioloissa, poikkeusoloissa ja poikkeusolojen jälkeen. Huoltovarmuus toimii ja ruoka...
Lomautusilmoitusaika ja yhteistoimintaneuvottelujen kestoaika lyhenevät väliaikaisesti
Eduskunta on eilen hyväksynyt hallituksen esityksen työlainsäädännön määräaikaisesta muuttamisesta liittyen muun muassa yt-neuvotteluajan ja lomautusilmoitusajan lyhentämiseen. Muutokset ovat voimassa 1.4.–30.6.2020. Tavoitteena ...
Työmarkkinajärjestöjen esitykset yritystoiminnan, työllisyyden ja toimeentulon turvaamiseksi
Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat yhdessä tehneet esityksen maan hallitukselle tarvittavista toimista, joilla alennetaan työllistämisen kustannuksia, joustavoitetaan työlainsäädäntöä ja parannetaan työttömiksi tai lomautetuiksi jout...
Usein kysyttä koronaviruksesta ja elintarviketeollisuudesta
Koronavirus SARS-CoV-2 on uusi virus, eikä sen kaikista ominaisuuksista tiedetä vielä tarkasti. Uutta tietoa ja ohjeistuksia tulee, kun tieto viruksesta lisääntyy. Tätä sivua päivitetään tiedon lisääntyessä. Virukseen liittyvistä...
Katsaus elintarvikevientiin vuonna 2019
Elintarvikeviennissä nähtiin ilahduttava 13 prosentin kasvu viime vuonna. Alan yritysten liikevaihto kasvoi viennissä ripeämmin kuin liikevaihto kotimaassa, ja myös viennin arvo kasvoi. Vuosi oli käänteentekevä elintarvikkeiden u...
Helsingin Myllyn Niklas Kumlin: B-to-b-tuotteet tärkeä osa elintarvikevientiä
Elintarvikeviennin ympärillä tapahtuu Suomessa paljon ja viennin kasvuun ladataan runsaasti odotuksia. Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin sanoo, että elintarvikealan yritykselle päätös lähteä vientitoimintaan ja suoma...
Tuotekehitys herätti mielenkiintoa Maistuvassa päivässä
Miten paljon uusia tuotteita kehitetään? Mistä ideat niihin tulevat? Kuinka uusi tuote päätyy kaupan hyllylle? Entä jos se ei menekään kaupaksi? Miten kilpailijat reagoivat? Muun muassa näitä kysymyksiä vantaalaisen Havukosken ko...
Haemme kemiallisen elintarviketurvallisuuden asiantuntijaa
Elintarviketeollisuusliitto on Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Liiton tehtävänä on vaikuttaa toimintaympäristöön siten, että yrityksillä on mahdollisuudet menestyä Suomessa...
Vientikysyntä vetää elintarviketeollisuutta kasvuun
EK:n tuoreessa barometrissa elintarviketeollisuuden suhdannenäkymät ovat heikentyneet sitten edellisen mittauksen viime lokakuusta. Suhdannetilanne on kuitenkin parempi kuin vuotta aiemmin, jolloin vallitsevaa tilannetta kuvasi sa...
Elintarvikeyritykset aikovat kasvattaa investointejaan
Ympäristövastuu ja kestävän kehityksen periaatteet ovat ohjanneet elintarvikeyritysten toimintaa jo pitkään. Kyselyn mukaan alalla investoidaan tänä vuonna vastuullisuuteen yhä enemmän. Alkanut vuosi näyttää elintarviketeollisuud...
Q&A: Elintarvikepetokset
Viime vuosina elintarvikepetokset ovat nousseet keskustelunaiheeksi yhä useammin. Elintarvikepetokset ovat rikoksia, joissa esimerkiksi tuotteen alkuperämaa tai päiväys ilmoitetaan tahallisesti väärin, tuotteessa käytetään tahalli...
Kapea käsitys elintarviketeollisuudesta avartuu kesätöissä
Useat elintarvikeyritykset hakevat jo täyttä päätä kesätyöntekijöitä, vaikka vuoden kulku on vasta kääntynyt kevättä kohti. Varsinkin suuret työnantajat, jotka jälleen ensi kesänä tarjoavat satoja työmahdollisuuksia, haluavat olla...
Ruuan kulutuksessa puhaltaa uusia tuulia
Arvojen muuttuminen ja vastuullisuus näkyvät jo suomalaisten ostoskoreissa. Joulu tuo ruokapöytään tervetullutta vaihtelua ja väriä. Usein runsaankin ruokavalikoiman ja pöydän ääreen toivotetaan tervetulleeksi sukulaisia ja lähei...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus 3/2019
Vuodenvaihteen kynnyksellä elintarvikeyritykset arvioivat näkymänsä hienoisen nousuvireisiksi. Loppuvuoden myyntiin ja viennin hyvään vetoon kohdistuu suuria odotuksia. Peräti 82 prosenttia suomalaisista pitää nyt tärkeänä syödä k...
ETL valmistelee alan tiekarttaa vähähiilisyyteen
Elintarviketeollisuudessa tehdään jatkuvasti toimia vähähiilisyyden edistämiseksi sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Yksi keinosta on koostaa nykytilannetta kartoittava ja tulevaisuuden tavoitteita ja keinoja määrittävä tieka...
Elintarvikeyritykset kantavat vastuun ravitsemuksesta
Ruoka- ja juomayrityksissä tunnetaan hyvin suomalaisten kuluttajien makumieltymykset, ravitsemustarpeet sekä muuttuvat ruoka- ja juomatrendit. Yritykset tarjoavat runsaasti terveellisiä vaihtoehtoja, jotta kuluttajat voivat koosta...
Valtio kerää huomattavat tulot elintarvikkeiden valmisteveroista ja alv:sta
Ruokiin ja juomiin kohdistuvat välilliset verot tuottavat tänä vuonna arviolta 3,6 miljardia euroa valtion kassaan. Joka kymmenes alv-euro on peräisin elintarvikkeista, rehuista tai ruokapalveluista. Ruokien ja juomien kulutusta ...
Elintarvikeyritykset tutuiksi nuorille Maistuvassa päivässä
Elintarviketeollisuus työllistää noin 38 000 suomalaista. Ala kehittyy jatkuvasti ja ruoka- ja juomatuotteita valmistavat yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa. Etenkin nuoria halutaan kannustaa valitsemaan koulutus ja ura elint...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus 2/2019
Viennin myötätuuli, investointien vilkastuminen ja kohtalaiset satonäkymät vauhdittavat elintarviketeollisuuden syksyä. Yritysten liikevaihto kasvaa nyt viennissä nopeammin kuin kotimaassa, ja elintarvikeviennin arvo kohosi alkuvu...
Tuuppaus saa syömään huomaamatta terveellisesti
Elintarviketeollisuus tuntee vastuunsa ihmisten hyvinvoinnista. Yritykset hyödyntävät tuuppausta ohjatessaan kuluttajia hienovaraisesti kohti parempia ruokavalintoja. Miten suomalaiset saataisiin syömään terveellisesti ja tekemää...
Vahva kysyntä kotimaassa tukee elintarviketeollisuuden suhdannetta
Elintarvikeyritykset ennakoivat suhdanteisiinsa hienoista paranemista tuleville kuukausille. Elinkeinoelämän tuoreessa Suhdannebarometrissa alan näkymiä luonnehditaan hivenen paremmiksi kuin teollisuudessa keskimäärin. Elintarvik...
Elintarvikkeiden tuotekehityksessä makuasioista voi kiistellä
Ruoka on moniaistinen kokemus ja parhaimmillaan nautinnon ja hyvän olon lähde. Tuotekehityksessä tuleekin huomioida kaikki aistit, jotta kuluttaja päätyy valitsemaan tuotteen uudelleen. Avoimin mielin uusia raaka-aineita Uudenla...
Monipuolista ja tärkeää työtä – elintarvikealalla työskennellään kesälläkin
Nuorten mielissä elintarviketeollisuus näyttäytyy tärkeää työtä tekevänä alana. Tarjolla olevien ammattien kirjo ja työtehtävien monipuolisuus ovat monelle kuitenkin vieraita. Minkälaista kesätyö elintarviketeollisuudessa oikeasta...
Ruokahävikin vähentäminen on yhteinen ponnistus
Huoli luonnonvarojen riittävyydestä ja ruoan aiheuttamasta ympäristö- ja ilmastokuormituksesta on saanut liikkeelle kuluttajat, elintarvikealan toimijat ja nyt myös EU-päättäjät. Tavoitteena on etsiä yhdessä keinoja ruokahävikin j...
Juha Vanhainen: Brysselissä tarvitaan leveitä hartioita
ETL:n hallituksen jäsen Juha Vanhainen vaikuttaa elintarviketeollisuuden etuja EU:ssa valvovan FoodDrinkEuropen hallituksessa. Hän painottaa EU:n merkitystä etenkin suomalaisen ruokaviennin edellytysten vahvistajana. Elintarviket...
EU:n sisämarkkinat satakertaistavat ruokaviennin mahdollisuudet
Suomalainen elintarviketeollisuus hyötyy vahvoista sisämarkkinoista, joilla kauppaa käydään ilman esteitä ja huolehditaan sääntelyn tolkullisuudesta. EU:n jäsenmaana Suomi on mukana yli 500 miljoonan asukkaan sisämarkkinoilla, jo...
Tältä näyttä suomalainen kesä lautasella ja lasissa
Suomalaiseen kesänviettoon ja lomakauteen kuuluu oleellisesti myös herkuttelu. Ruoka- ja juomavalinnoissa suomalainen luottaa tuttuihin klassikkomakuihin ja -tuotteisiin. Säällä kuin säällä juhannuksena Kesäisiä ruokia ja juomia...
Q&A: Ruuan prosessointi ja jalostus
Julkisuudessa kuulee puhuttavan ruuan prosessoinnista. Prosessointi-sana soveltuu kuitenkin huonosti ilmaisemaan ruuan valmistusta. Elintarvikkeiden ja ruuan valmistusta kutsutaan jalostamiseksi. Siellä missä valmistetaan ruokaa,...
Vastuullista ja ravitsevaa – miten arvioida ruuan ympäristövaikutuksia?
Ruuan ympäristövaikutuksista keskusteltaessa etenkin lihan ja maidon tuotantoon ja kulutukseen liittyvät kysymykset ja väittämät ovat nousseet pinnalle. Vaikka tietoa ja väittämiä ympäristövaikutuksista on saatavilla runsain mitoi...
Elintarvikepäivä läpivalaisi vastuullisuuden
Ruoka-alan vaikuttajat uuden tiedon pariin kokoavalla Elintarvikepäivällä olisi tuskin voinut olla tänä vuonna ajankohtaisempaa teemaa kuin vastuullisuus. Ruuan alkuperä, ilmastovaikutukset, kuluttajien odotukset, terveellisyys, ...
Hallitusohjelmassa huolehdittava kotimaisen ruuantuotannon kilpailukyvystä
Elintarviketeollisuusliitto muistuttaa hallitusohjelmaneuvottelijoita kilpailukykyisten, kasvuun kannustavien olosuhteiden turvaamisesta kotimaiselle ruuantuotannolle. Elintarvikealan kilpailukyky vahvistuu, kun tuotteille ei ase...
Reijo Karhinen kannustaa elintarvikealaa rohkeampaan keskusteluun
Keinoja suomalaisen maatalouden kannattavuuden parantamiseksi hakenut selvityshenkilö Reijo Karhinen esitteli Uusi alku -raporttinsa Elintarviketeollisuusliiton kevätkokouksen yhteydessä. Hän peilasi selvitystyön tuloksia elintar...
Vienti ja ruokamatkailu vahvistavat elintarvikealan suhdannetta
Elintarviketeollisuuden suhdanteet ovat parantuneet kesän kynnyksellä. EK:n tuoreen barometrin mukaan alan yritykset arvioivat näkymänsä jopa paremmiksi kuin teollisuudessa keskimäärin. – Kesäsesonki tunnetusti kasvattaa odotuksi...
Ilmastonmuutos ja lihavero
Elintarvikkeiden tuotannon ja kulutuksen ilmastopäästöt sekä keinot päästöjen vähentämiseksi puhuttavat nyt suomalaisia. Eduskuntavaalien lähestyessä elintarvikeketjuun kohdistuu ennenäkemättömiä paineita vähentää ruokien ja juom...
Paahtimo vai sittenkin leipomo? Ysiluokkalaiset tutustuivat Pauligiin
Tammikuun lopulla moniin elintarvikeyrityksiin saatiin tärkeitä vieraita, kun alaa ja sen tarjoamia uramahdollisuuksia esiteltiin koululaisille Maistuva päivä -teemaviikolla. Yläkoululaisia ja lukiolaisia vieraili 24 toimipisteess...
Haemme viestinnän asiantuntijaa
Elintarviketeollisuusliitto on Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Liiton tehtävä on vaikuttaa alan toimintaympäristöön siten, että yrityksillä on mahdollisuudet menestyä Suome...
Vireämmät kotimarkkinat avaisivat tietä kasvuun
EK:n tuoreen Suhdannebarometrin mukaan elintarvikeyritysten näkymissä lähikuukausille ei ole juuri tapahtunut muutosta loppuvuoteen 2018 verrattuna. Tämänhetkistä tilannetta kuvataan lähes normaaliksi, joskin tilauskanta oli tammi...
Elintarviketeollisuuden investointeihin ennakoidaan taas kasvua
Elintarviketeollisuus investoi huippuvuosinaan noin 550 miljoonalla eurolla, ja esimerkiksi vuonna 2017 kiinteitä investointeja tehtiin 554 miljoonan arvosta. Viime vuonna investoinnit kuitenkin notkahtivat lähes 42 prosentilla ja...
Ympäristövastuu luo turvaa ja tulevaisuutta
Elintarviketeollisuus noteeraa ruoan ja ruokaketjun ympäristövaikutukset laajasti. Uusia menetelmiä ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja kehitetään koko ajan. Ympäristövastuu on parhaimmillaan koko ketjun toimijoiden yhteistyötä. S...
Elintarvikeyritykset tarjoavat tuhansia kesätyöpaikkoja
Nyt on aika nauttia elintarvikeyritysten valmistamista jouluherkuista, mutta toinen alan huippusesonki koittaa jo muutaman kuukauden päästä. Elintarviketeollisuuteen palkataan vuosittain arviolta 5 500 kesätyöntekijää ja rekrytoin...
Merkkivuosi huipentui 75-vuotisjuhlaan
Kalastajatorpan siirtomaasali täyttyi viimeistä paikkaa myöten, kun Elintarviketeollisuusliiton juhlavuoden kohokohta, 75-vuotisjuhlaseminaari ja vastaanotto, kokosivat yhteen jäsenyritysten väkeä, elintarvikealan asiantuntijoita ...
Ruokapetoksia vastaan tietoisuutta parantamalla
Elintarvikepetokset puhuttavat julkisuudessa. Myös elintarvikeyrityksissä ne kuuluvat huolta aiheuttaviin nouseviin teemoihin. Tietoisuuden parantaminen on keskeinen tekijä petosten torjunnassa. Elintarvikepetoksella tarkoitetaan...
Talouskatsaus: Elintarvikeyritykset kurovat kiinni viennin notkahdusta
Elintarviketeollisuuden tuoreen Talouskatsauksen mukaan alan suhdanteet ovat kohtalaisella tasolla ja tilauskanta normaali. Etenemme samaa vauhtia EU-maiden kanssa. Käsillä oleva joulusesonki kasvattaa tunnetusti elintarvikeyrit...
Elintarvikeyritykset: Ostajatapaamiset hyödyllisintä vienninedistämistä
Food from Finland -vientiohjelma tunnetaan elintarvikeyritysten keskuudessa melko hyvin. Yritysten mielestä parasta käytännön apua elintarvikevientiin ovat kumppanien ja kontaktien haku sekä tiedon välittäminen viranomaiskäytännöi...
Tutkimus: Suomalaiset haluavat syödä kotimaista ruokaa
Taloustutkimuksen tuoreesta Suomi syö -tutkimuksesta käy ilmi, että lähes neljä viidestä suomalaisesta (78 prosenttia) pitää tärkeänä syödä kotimaista ruokaa. Kotimaisen ruuan suosio on jatkanut ilahduttavasti kasvuaan. Vastaavass...
Maistuva päivä -tempaus järjestetään nuorille tammikuussa
Kymmenet koululaisryhmät suuntaavat jälleen ensi tammikuussa tutustumaan elintarviketehtaisiin, kun vapaaehtoiset ETL:n jäsenyritykset avaavat ovensa Maistuva päivä -tempauksessa. Nuoret pääsevät näkemään, miten ruokia, juomia ja...
Elintarvikebrändit pärjäävät luottamusmittauksissa
Suomessa tutkitaan säännöllisesti, mitä brändejä kansalaiset arvostavat eniten. Vuodesta toiseen satojen brändien vertailussa kymmenen parhaan joukkoon sijoittuu kotimaisten elintarvikeyritysten brändejä. Taloustutkimuksen ja Mar...
Q&A: Elintarviketeollisuus ja vesi
Mihin elintarviketeollisuus käyttää vettä? Miksi vettä tarvitaan jopa vehnäjauhojen valmistamiseen? Mitä ovat talousvesi, raakavesi ja virtuaalivesi? Mitä tarkoittavat vesijalanjälki, vesivastuullisuus ja vesikriisi? ETL:n asian...
Ruokayritykset lisäävät hyvinvointia
Ruoka luo hyvinvointia monelta kantilta. Se ravitsee kehoa, makunautinnot ja yhdessä syöminen virkistävät mieltä, ruoka ja ruokailo rikastavat kulttuuriamme – ja tarjoaa ruoka monille myös ammatin. Elintarvikealan yritykset ovat s...
Arktinen ruoka – viennissä valtti, suomalaiselle arkipäivää
Arvi-hanke kokosi perustelut arktisen ruuan erinomaisuudesta yksiin kansiin brändikäsikirjaksi. Yrityksiä kannustetaan hyödyntämään pohjoisuutta vientimarkkinoinnissaan. Kuluneena kesänä ei ainakaan sään puolesta ole ollut ihan h...
Trendikkäimmät tulevaisuuden työpaikat tarjoaa elintarvikeala
Ruoka on juuri nyt todella trendikästä ja ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän se, mitä he syövät ja mistä ruoka on peräisin. Siksi luulisi, että alan koulutukseen ja töihin hakeutuminen olisi nuorten suosiossa. Todellisuus näyttää kui...
Päivä paistaa elintarvikealan suhdanteisiin
Elintarviketeollisuuden näkymät lähikuukausille ovat suotuisat, EK:n tuore Suhdannebarometri osoittaa. Alan yritykset kuvaavat tämänhetkistä tilannettaan hieman tavanomaista paremmaksi. Tuotanto on rullannut alkuvuonna tasaisesti...
Yhteistyö ja vastuullisuus tulevaisuuden elintarviketeollisuuden keskiössä
Elintarvikeala on voimakkaassa murroksessa. Se kehittyy ja kasvaa innostavaa tahtia, mutta samaan aikaan globaali ruoantuotanto on äärimmäisten haasteiden edessä. Uusia ratkaisuja on löydettävä. Nämä teemat olivat pinnalla vuoden ...
Elintarviketeollisuus linjasi painopisteet T&K-toiminnalleen
Kehittyäkseen ja kukoistaakseen elintarviketeollisuus tarvitsee lisää tutkimusyhteistyötä muiden toimialojen kanssa. Pohjoisesta ulottuvuudesta halutaan alalle kilpailuvaltti. Tilastokeskuksen mukaan suomalainen elintarviketeolli...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus: Näkymät plussalla, kasvuvauhti jää muusta teollisuudesta
Tuoreen talouskatsauksen mukaan elintarviketeollisuuden suhdannearviot ovat pysyneet melko myönteisinä. Yritykset odottavat tuotannon, henkilöstön määrän ja viennin kasvavan kesän aikana. Epävarmuus tulevasta näyttäisi kuitenkin ...
ETL:n puheenjohtaja Jari Latvanen: Suomi voi hyvin, kun elintarvikeala menestyy
Elintarviketeollisuusliiton puheenjohtaja, HKScanin toimitusjohtaja Jari Latvanen haluaa, että kotimaista ruuantuotantoa arvostetaan. – Elintarvikeala tuo jokaisen meidän arkeen helpotusta, makua, ruokailoa ja hyvinvointia. Mutta...
Elintarvikkeiden vienti virkoaa kasvuun
Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotannosta noin 15 prosenttia menee vientiin. Naapurimaat ovat tärkeimpiä kohdemaita, mutta vienti on vauhdittunut myös Ranskaan ja Tanskaan. Tuoteryhmistä viennin kärjessä ovat maitojalosteet,...
Q&A: Muovi elintarviketeollisuudessa
Muovi ja etenkin muovipakkaukset puhuttavat laajasti. Ihmiset kyselevät, miksi esimerkiksi elintarvikkeita pakataan muoviin. Eikö muovia voisi korvata jollakin toisella pakkausmateriaalilla? Entä irtoaako muovipakkauksista haitall...
Elintarvikealan kesäharjoittelu tutustuttaa koululaisia työelämään
Elintarviketeollisuusliitto on sopinut Suomen Elintarviketyöläisten liiton ja Ammattiliitto Pron kanssa nuorten Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelman soveltamisesta elintarviketeollisuudessa vuosina 2018–2019. Sopi...
Uusi opas vesihuoltosopimusten laadintaan
Vesihuoltosopimuksen neuvotteleminen on tarkka paikka elintarvikeyritykselle. Uusi opas tuo helpotusta neuvotteluihin. Ruokia ja juomia valmistaville yrityksille puhtaan talousveden saanti on välttämätöntä. Tuotanto toimii, kun h...
Kasvistehdas teki vaikutuksen kahdeksasluokkalaisiin
Tammikuinen lumituisku ei haitannut Meilahden yläasteen 8E-luokkalaisia, kun he saapuivat Maistuva päivä elintarvikeyrityksessä -vierailulle Apetit Oyj:n tehtaalle Helsingin Kivikkoon. Kotitalouden ja terveystiedon opettaja Berit ...
Vierailupäivä esitteli elintarvikealaa nuorille - Fazerilla opittiin leipomon ja makeistehtaan työtehtävistä
Tammikuun 24. päivänä monissa ruoka- ja juomayrityksissä tervehdittiin tulevaisuuden työntekijöitä. Vuotuisen Maistuva päivä elintarvikeyrityksessä -tempauksen myötä yritysten ovet aukesivat yläkouluista ja lukioista saapuville ry...
Brexitin vaikutukset huolestuttavat eurooppalaista elintarviketeollisuutta
Elintarvikealan eurooppalainen kattojärjestö Food Drink Europe vaatii pitkää brexit-siirtymäaikaa ja kaupankäynnin esteiden minimointia. Vaikka Iso-Britannia ei ole suurimpia viennin kohdemaita suomalaiselle elintarvikesektorille,...
Apurahojen haku Elintarvikkeiden Tutkimussäätiöltä on nyt auki
Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö myöntää vuosittain apurahoja tutkimukseen, joka edistää suomalaisen elintarviketeollisuuden kehittymistä. Haku on nyt käynnissä, hakemusten viimeinen jättöpäivä on 12. helmikuuta. Painopisteenä ova...
Kesätyöntekijöistä kilpaillaan jo
Kesätyöt eivät ehkä pyöri ensimmäisenä mielessä yritysten joulukiireiden keskellä, mutta tosiasia on, että useat työnantajat aloittavat kesätyöntekijöiden rekrytoinnin heti vuodenvaihteen jälkeen. Joissakin paikoissa haku on jo kä...
ETL selvitti: Kannattavuus paranemassa elintarvikeyrityksissä
Yritysten mukaan myynti vientimarkkinoille on kannattavampaa kuin kotimaahan. Kuluttajien vahva luottamus suomalaisiin elintarvikkeisiin luo uskoa tulevaisuuteen. Elintarviketeollisuusliitto tiedusteli jäsenyrityksiltään kannatta...
Sata vuotta helpompaa arkea ja ruokailoa
Useat suomalaiset elintarvikeyritykset ovat kulkeneet kumppaneina suomalaisten ruoka-arjessa maamme koko satavuotisen itsenäisyyden ajan. Yritykset ovat kuunnelleet kuluttajien toiveita, reagoineet palautteisiin, haistelleet uusia...
Euroopan elintarviketeollisuus vaatii toimia pk-yritysten hyväksi
Pienet ja keskisuuret yritykset nostetaan tällä viikolla keskiöön EU:ssa. Mukana pk-tietoisuutta herättämässä on Euroopan elintarvike- ja juomayrityksiä edustava FoodDrinkEurope, joka vaatii komissiolta ja parlamentilta vahvempia ...
Suhdannebarometri: Elintarviketeollisuus ennakoi pientä vahvistumista puolen vuoden aikajänteellä
EK:n lokakuun Suhdannebarometrissa elintarvikeyritykset arvioivat suhdanteensa keskimääräistä hieman vaisummiksi. Tilannetta mittaava saldoluku oli -10, kun se edellisessä kyselyssä elokuussa oli +9. Suhdanteiden ennustetaan kuit...
Finpron Esa Wrang: Ruokavienti kasvaa tänä vuonna 1,7 miljardiin euroon
Elintarvikevienti halutaan nostaa Suomessa uudelle tasolle. Onnistumiseen edellytykset ovat koossa, mutta lujaa pitää juosta ja itsensä kehumista opetella. Suomalaisen ruuan valttikortit häikäisevät: Maailman puhtain ilma ja maap...
Koulujen haku tammikuiseen yritysvierailupäivään on alkanut
Kaupan hyllyiltä löytyvät ruoka-, juoma- ja herkuttelutuotteet ovat monelle nuorelle tuttuja, mutta harva tuntee tarkemmin yrityksiä, joissa tuotteita ideoidaan ja valmistetaan. Entä voisiko oma unelma-ammatti löytyä elintarvikeal...
Euroopan siipikarjateollisuus Suomessa: Tuonnille kolmansista maista samat vaatimukset kuin tuotannolle EU:ssa
Broileriteollisuusyhdistyksen tiedote Euroopan siipikarjateollisuuden järjestö AVEC piti Helsingissä perjantaina 22.9.2017 järjestön 60. vuosikokouksen. Toista sataa alan edustajaa eri puolilta Eurooppaa koonneessa tilaisuudessa ...
Näin suomalainen syö - elintarviketeollisuus tukee hyvää ravitsemusta
Suomalainen rakastaa ruisleipää, kahvia ja jauhelihakastiketta. Hän syö tai juo keskimäärin kuusi kertaa päivässä. Ruokia ja juomia valmistavat yritykset tekevät paljon tärkeää työtä, jotta suomalaiset saavat ruokavaliostaan riitt...
Toimitusjohtaja Pia Pohja: Faktat peliin, arvostusta suomalaiselle ruualle
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja aikoo käydä ruokakeskustelua faktoilla. Hän peräänkuuluttaa suomalaisen ruuan arvostusta ja näkee alan tulevaisuudessa monia kasvun mahdollisuuksia. Pia Pohjan ensimmäiset kuu...
Kuluttajan toivelistalla: vähemmän makeita välipaloja
Ravitsemuksellisesti laadukas välipala on monipuolinen miniateria, jossa on parhaimmillaan aineksia lautasmallin jokaisesta lohkosta. Juuri nyt kuluttaja haluaa helppoja ja ruokaisia välipaloja, joissa on entistä vähemmän sokeria....
Miten suomalainen ruoka voisi lyödä itsensä läpi Aasiassa?
Jos asiaa kysytään aasialaisopiskelijoilta, meidän pitäisi brändätä luonnonantimemme arktisiksi premium-tuotteiksi, unohtaa vaatimaton lähestymistapa ja panna paljon paukkuja aggressiiviseen markkinointiin. Singaporessa yliopisto...
Valitsemalla kotimaista äänestät omavaraisuuden puolesta
Ruuan riittävyys poikkeusoloissa ja omavaraisuus nousivat tänä kesänä ajankohtaisiksi keskusteluteemoiksi. Omavaraisuus ja ruokaturva ovat monella tapaa ymmärrettäviä käsitteitä. Siitä huolimatta tehtävässäni valmiuspäällikkönä h...
Maistuva päivä elintarvikeyrityksessä tekee alaa tutuksi nuorille
Minkälaista on työskennellä elintarviketeollisuuden yrityksessä, ja mitä kautta alalle pääsee töihin? Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia tammikuussa, kun ruokia ja juomia valmistavat yritykset avaavat ovensa koululaisryhmille. ...
Kesätyö ruokatehtaalla maistuu alan opiskelijalle
Ruokia ja juomia valmistavissa yrityksissä ei kesällä levätä laakereilla. Satokauden antimet on jalostettava, ja kesäiset sesonkituotteet kuten juomat, jäätelö ja grillattavat herkut käyvät kaupaksi. Elintarviketeollisuuden yrityk...
Barometri: Suhdanne vahvistuu maltillisesti
Elintarvikealan yritykset kuvaavat tämänhetkistä suhdannetilannettaan hieman keskimääräistä paremmaksi. EK:n tuoreessa barometrissa alan suhdanteiden saldoluku on +9, kun se edellisessä kyselyssä toukokuussa oli +4. Saldoluku sa...
Elintarvikeviennissä orastaa kasvua
Jos jostakin, niin tarpeesta virittää elintarviketeollisuuden vienti kasvuun, vallitsee maassamme suuri yksimielisyys. Viennin vauhdittaminen on välttämätöntä, koska kasvua Suomen kypsiltä ja keskittyneiltä elintarvikemarkkinoilt...
Lasillinen raikkautta, makua ja nautintoa
Kuumat kesäpäivät tarjoavat oivallisen mahdollisuuden nauttia rikkaasta suomalaisesta juomakulttuurista. Hyvä maku, nautinto ja kohtuullisuus mahtuvat mainiosti samaan lasiin. Vesi on janojuomista suositeltavin, mutta kesäjanoon ...
Sucros ja Valio palkittiin energiansäästöstä – ylittivät tavoitteensa kirkkaasti
Sitoutumista energiatehokkuuden edistämiseen. Ansiokkaita käytännön toimia. Yli tavoitteiden saavutettuja tuloksia. Säntillistä raportointia ja suunnitelmallista etenemistä kohti energiankäytön tehostamista myös tulevaisuudessa. ...
Kauppatapalautakunta 2.0 tavoittelee vuorovaikutusta ja ennakointia
Kesäkuun alussa toimintansa startannut elintarvikeketjun ”uusi” kauppatapalautakunta 2.0 pyrkii vilkkaaseen vuoropuheluun alkutuotannon, elintarviketeollisuuden ja kaupan sidosryhmien kanssa. Lautakunnan puheenjohtaja, professori...
Kun koulu loppuu -tutkimus: Lukiolaiset ymmärtävät elintarviketeollisuuden merkityksen
Kun koulu loppuu 2017 -tutkimuksessa elintarviketeollisuuden vahvuuksiksi nousivat muihin toimialoihin verrattuna erityisesti alan rooli tärkeiden asioiden toteuttajana ja alan hyvät työllisyysnäkymät. Vuosittain toteutettava Kun...
Vuoden Suomalainen Elintarvike -voittaja Nyhtökaura suuntaa Ruotsiin
Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun voittoon nousi ennennäkemättömän ilmiön Suomessa luonut Nyhtökaura. Suomalaiset valitsivat Gold&Green Nyhtökaura™ nuden kilpailun voittajaksi huhtikuussa pidetyssä yleisöäänestyksessä, jos...
Elintarviketeollisuus antaa työtä 106 400 henkilölle Suomessa
Elintarvikeala saa komeat lukemat Luken tuoreessa selvityksessä ruokaketjun merkityksestä kansantaloudelle ja alueille Suomessa. Ala tarjoaa huomattavan määrän työpaikkoja, jättää ison verojalanjäljen ja tuottaa tuntuvan arvonlisä...
Tutkijatohtori: Yhteinen ruokailu voi ehkäistä syrjäytymistä
Turun yliopiston koulutussosiologian tutkimuskeskuksessa työskentelevä, bileprofessoriksikin tituleerattu Antti Maunu puhuu painokkaasti ruuan ja ruokailun puolesta. Hänen mielestään yhteinen ruokailu pitäisi asettaa hyvinvointi-...
Suotuisa suhdanne vahvistuu elintarvikealalla
Elintarviketeollisuuden suhdanteet ovat jatkaneet paranemistaan alkuvuonna, ja tällä hetkellä tilannetta luonnehditaan jo aavistuksen keskimääräistä paremmaksi. Myönteisiltä näyttävät myös tuleva kesä ja alkusyksy: suhdannekuvan e...
Herkullisia ikiklassikoita etsimässä
Maku, kotimaisuus, kaupallisuus, vientipotentiaali, helppous, innovaatio. Näitä sanoja kuultiin useaan otteeseen Vuoden Suomalainen Elintarvike 2017 -kilpailun raadin huhtikuisessa tapaamisessa, jossa kilpailuun lähetetyt 50 uutuu...