Elintarvikepäivä 2023 - katso kuvat!
Runsaat 500 osallistujaa Helsingin Messukeskukseen toukokuun lopulla koonnut Elintarvikepäivä luotasi ruoka-alan tulevaisuutta laajasti uuden tiedon, teknologisen kehityksen ja turvallisuuden valossa. Jo 52. kerran järjestetyssä t...
Maistuva Päivä Lantmännen Unibaken leipomossa
Työnjohtaja Juhani Sotamaa, HR-asiantuntija Elina Rosengren ja viestintäpäällikkö Katja Kurisjärvi ottavat Keudan elintarvikealan perustutkinnon ensimmäisen vuoden opiskelijat vastaan Lantmännen Unibaken leipomolla Vantaa Petikoss...
Yritysvierailu Arlalla tarjosi nuorille maistuvaa meininkiä!
Maistuva Päivä -teemaviikolla Arlan toimipisteellä Sipoossa vieraili kaksi koululaisryhmää; yhteensä 50 oppilasta ja viisi opettajaa.Mikä on lempiasianne töissä? Onko Arlalla kivaa olla töissä? Miksi valitsitte juuri tämän toimial...
ETL:n vuosi 2022 | Kriisien hoitoa ja vaikuttamista kolmen korin mallilla
Elintarviketeollisuusliitto on strategiansa mukaisesti ruoka-alan suunnannäyttäjä, kokoava voima ja vahva ääni yhteiskunnassa. Liitto haluaa toimia sillanrakentajana läpi ruokaketjun koko alan hyväksi. Vaikuttamistyötä tehdään ko...
Mikko Käkelä: Kotipesä kuntoon, ruokaviennillä vahvuutta kotimarkkinaankin
Ruoka-alan elinvoima, kasvu ja investoinnit vaativat luottamusta tulevaan. Viennillä saataisiin vahvuutta kotimarkkinaankin niin, että Suomi voisi olla kokoaan suurempi ruoka-aitta, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikk...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus, maaliskuu 2023
Kustannuskriisi elintarviketeollisuudessa jatkuu, eikä pahinta ole vielä nähty kaikkien yritysten kohdalla. Epävarmat näkymät haittaavat tämän vuoden suunnittelua. Kustannuspaine helpottunee loppuvuodesta tai vasta vuoden 2024 puo...
Kotimainen lantabiokaasu tuo ratkaisuja ilmastotavoitteisiin ja huoltovarmuuteen
Suomella on tavoitteena olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Myös elintarviketeollisuutta edustavan Valion ilmasto-ohjelmassa on tavoitteena nollata kotimaisen maidontuotannon hiilijalanjälki vuoteen 2035 mennessä. Lantabiok...
Ruoka-alalta mallia kasvuvajeen umpeen kuromiseen
Puhe kasvusta on korvannut viime aikoina puhetta kestävyysvajeesta. Suomessa valtiovarainministeriö on asettanut työryhmän selvittämään hallitusneuvotteluihin mennessä, millä toimilla talouskasvua olisi mahdollista vauhdittaa site...
Neuvottelut elintarvikealan työehtosopimuksista käynnistyivät
Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat aloittaneet tänään 11. tammikuuta neuvottelut elintarvikealan uusista työehtosopimuksista. Tammikuun 2023 lopussa on umpeutumassa viisi työehtosopimus...
Ruoka-alan kasvuohjelma lisäisi entisestään työpaikkoja ja huoltovarmuutta
Ruoka-alalla on valtavasti potentiaalia. Elintarviketeollisuusliitto ehdottaa yli vaalikausien ja hallintorajojen ulottuvaa kasvuohjelmaa. Kasvupotentiaalia on esimerkiksi elintarvikeviennissä, mutta kasvu tuo hyötyä ja myönteisi...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | joulukuu 2022
Rajusti kasvaneet kustannukset, kannattavuushaasteet ja ruuan kysynnän väheneminen ovat leimanneet elintarviketeollisuuden vuotta 2022. Ruuan tuonti Suomeen on kasvanut uuteen ennätykseensä. Helpotusta kustannus- ja hintapaineisi...
Kysely: Elintarvikeyritysten investointiaikeet laskusuunnassa
Elintarviketeollisuusliitto teki lokakuun lopulla jäsenyrityksilleen kyselyn, joka liittyi työ- ja elinkeinoministeriön tilannekuvatyöhön energiakriisin vaikutuksista yrityksiin. Kyselyllä haluttiin selvittää etenkin energian hinn...
Ruuan hinta määräytyy raaka-ainekustannusten lisäksi muistakin tekijöistä
Ruoan hinta puhuttaa tällä hetkellä enemmän kuin aikoihin. Ruokaketjun kustannusten noususta erityisesti ketjun alkupäässä on uutisoitu syksyn mittaan vilkkaasti. Somessa jaetaan aktiivisesti vinkkejä paisuvan ruokalaskun hallitse...
Anne Somer: Elintarvikeala tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia
Elintarvikealan eli ruokia ja juomia valmistavien yritysten suora työllistävä vaikutus on noin 40 000 henkilöä. Alan välillinen työllisyysvaikutus on teollisuudenaloista suurin. Koko ruoka-ala alkutuotannosta jalostukseen, kauppaa...
EU puntaroi ruoka-alan kestävyyttä yhä tiukemmin
Miten säännellä vastuullisuutta? Aihe puhuttaa laajasti, ja myös EU:ssa on vastuullisuuden ympärillä käynnissä useita, koko arvoketjua koskevia säädöshankkeita, jotka vaikuttavat elintarvikealan yrityksiin. Sellaisia ovat esimerki...
Haemme projektipäällikköä
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Olemme Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Haluamme olla ruoka-alan vahva ääni yhteiskunnassa....
Uudet muutosvoimat ravistelevat ruokakauppaa
Hinnalla kilpailevat ruokakaupat, verkkokauppa ja ulkona syöminen haastavat kotimaista ruokakauppaa uudistumaan. Muutoksessa pärjää, kun rohkenee rakentaa uutta puhtaalta pöydältä ja varoo kopioimasta vanhoja malleja osaksi uutta ...
Kriiseistä emme pääse eroon, mutta voimme varautua niihin
Suomalainen ruoka-ala on näyttänyt kyntensä siinä, miten selvitään yllättävistä käänteistä ja kriisiajoista. Toimintakyvyn varmistaminen poikkeuksellisina aikoina vaatii jatkuvaa hereillä oloa. Tarvitaan saumatonta yhteistyötä yri...
Vastuullinen ruokapuhe on jokaisen oikeus
Syöminen on moniulotteinen ilmiö, josta yleensä puhutaan liian yksipuolisesti. Tavat, joilla yhteiskunta, yritykset ja yksilöt puhuvat ruuasta voivat vaikuttaa hyvinkin vahingollisesti ihmisten fyysiseen ja henkiseen terveyteen. E...
Biodiversiteetti, metsäkato, luonnon köyhtyminen… Elintarvikealalla on valtaa luoda muutosta
Metsäkato, ilmastonmuutos sekä luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen haastavat ruuantuotantoa ja lopulta koko ihmiskuntaa. Elintarvikealalle uutinen ruuantuotannon vaikutuksista on pysäyttävä. Samalla se kertoo, että alalla on va...
Mikko Käkelä: Ruokaketjun elinvoima varmistetaan yhteistyöllä
Ruuan hinnasta on keskusteltu viime kuukausina vilkkaasti. Tutkimuslaitokset, muun muassa Pellervon taloustutkimus PTT ja Maailmanpankki, ovat tuoneet esiin ruuan kuluttajahintaan kohdistuvia poikkeuksellisia nousupaineita. Elint...
Elintarvikepäivä 2022: Muutos kiihtyy, vastuu kasvaa
Muutos, vastuu ja askeleet kohti tulevaisuuden ruoka-alaa nostettiin parrasvaloihin Elintarvikepäivässä, jota päästiin viettämään vihdoin kasvotusten kahden vuoden tauon jälkeen. Järjestyksessään jo 51. Elintarvikepäivä kokosi t...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | toukokuu 2022
Teollisuuden toimialoista elintarviketeollisuus kamppailee eturintamassa kustannusten nousujen paineessa. Samaan aikaan elintarvikeyritysten näkymät kesään ja alkusyksyyn ovat teollisuuden heikoimmat. Epävarmuudesta huolimatta ala...
ETL:n vuosikertomus 2021 julkaistu
Monisäikeisyydellään yllättänyt koronapandemia vaikutti edelleen Elintarviketeollisuusliiton (ETL) edunvalvontaan vuonna 2021. Tilannekuvatyötä tehtiin säntillisesti yhdessä elintarviketeollisuuspoolin ja huoltovarmuusorganisaatio...
Haemme työmarkkinalakimiestä
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Olemme Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Haluamme olla ruoka-alan vahva ääni yhteiskunnassa....
Haemme viestinnän asiantuntijaa
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Olemme Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Haluamme olla ruoka-alan vahva ääni yhteiskunnassa....
Haemme vilja-alan ja biodiversiteetin asiantuntijaa
Elintarviketeollisuusliitto on Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Liiton tehtävänä on vaikuttaa toimintaympäristöön siten, että yrityksillä on mahdollisuudet menestyä Suomessa...
Elintarvikeyritykset tarjoavat jälleen Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelupaikkoja
Elintarviketeollisuusliitto on sopinut Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelmasta kesälle 2022 Suomen Elintarviketyöläisten Liiton ja Ammattiliitto Pron kanssa. Harjoittelujakson aikana nuori pääsee kerryttämään arvokasta...
Pakkauksen elinkaari on pitkälti elintarviketeollisuuden ja kaupan käsissä – myös kuluttajalla tärkeä rooli
VTT:n mukaan Suomessa kulutetaan vuodessa 500 miljoonaa 200 gramman jogurtti- ja rahkapurkkia ja 45 miljoonaa 250 gramman tomaattirasiaa. Yhteensä ruoka- ja juomavalmistajat laskevat markkinoille noin 140 000 tonnia pakkausmateria...
Ainutlaatuinen yhteistyösopimus helpottaa suomalaisen lajitteluarkea
Kuntien, jätelaitosten ja pakkaustuottajien yhteistyö tuo pakkausjätteiden erilliskeräysastiat jo lähes kolmen miljoonan suomalaisen kotipihaan. Suomen Kiertovoima ry, Suomen Kuntaliitto ry ja pakkausten tuottajayhteisöt ovat tän...
Porkkanalaatikon matka ruokapöytään vaatii kymmenien ihmisten erikoisosaamista
Valmiin ruuan tuotanto vaatii hyvin monialaista osaamista eri vaiheissa ruokaketjua. Erinomainen esimerkki siitä on joulupöytien suosikkituote Saarioisen porkkanalaatikko. Jo vuonna 1957 markkinoille tullut laatikko pitää sisällä...
Elintarviketeollisuus säästää energiaa etuajassa
Useat kymmenet elintarvikealan yritykset tehostavat energian käyttöään vapaaehtoisten sopimusten kannustamina. Vuodelle 2025 asetetusta säästötavoitteesta oli viime vuoden loppuun mennessä koossa jo upeat 83 prosenttia! Iso joukk...
Ruuan verotus on huono keino terveyden edistämiseen
Terveyden edistäminen on elintarviketeollisuudelle tärkeä päämäärä. Ruokiin ja juomiin kohdistuva terveysperusteinen verotus ei kuitenkaan ole oikea keino ohjata ihmisiä kohti terveellisempää ruokavaliota. Ruokia ja juomia valmis...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | marraskuu 2021
Elintarviketeollisuus ei ole vielä päässyt muiden teollisuudenalojen tapaan kiinni pandemian jälkeiseen kasvuun. Lähestyvästä joulusesongista huolimatta ruokayritysten tuotanto-odotukset ovat yhä heikot. Myös vientikysyntä on ollu...
Pakkausmerkinnät viestivät lastenruuan turvallisuudesta ja laadusta
Turvalliset elintarvikkeet luovat pohjaa jokaisen hyvinvoinnille. Elintarvikealan yrityksille turvallisten tuotteiden valmistaminen on arkipäivää, sillä elintarviketeollisuus on yksi eniten säännellyistä teollisuudenaloista Euroop...
Suomen Pakkaustuottajat Oy tehostamaan pakkausten kierrätystä
Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry, RASI ry ja Väriteollisuus ry ovat perustaneet uuden voittoa tavoittelemattoman yhteisön, Suomen Pakkaustuottajat Oy:n. Sen tehtävänä on hoitaa yhteisöön liittyvien pakkaaj...
Uudistuva työelämä: Olvilla reilu meininki syntyy avoimuudesta ja arvostamisesta
Pomoa on helppo lähestyä. Kynnys ottaa puheeksi vaikeitakin asioita on matala. Virheistä ei tuomita, niistä opitaan. Seistään sanojen takana. Tarvittaessa työpaikalle tullaan vapaaehtoisesti apuun vaikka vapaa-ajalta. Muun muassa ...
Mikko Käkelä muistuttaa elintarvikealan merkityksestä: Läsnä jokaisen arjessa, valtava työllistäjä
Elintarviketeollisuusliiton tuore toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo, että elintarviketeollisuus ei ole saanut sille kuuluvaa huomiota ja arvostusta. – Olen aiemmassa tehtävässäni kansainvälisen ruokapalveluyritys Compass Groupin...
Terveysverosta jäisi jäljelle pelkkä hallinnollinen taakka
Jos eri ravintoaineille aletaan asettaa veroja, kyseessä on yleinen ruokavero. Se nostaisi kuluttajan ruokakorin hintaa. Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 15.9.2021 Pertti Mustajoki ja Pekka Puska ehdottiva...
Vastuullisuus on HKScanille jatkuvaa parantamista
Terveellinen ruoka on yksi HKScanin neljästä vastuullisuuden painopistealueesta. Teemme pitkäjänteistä, tutkittuun tietoon ja ravitsemussuosituksiin perustuvaa työtä ruokien terveellisyyden kehittämiseksi, ravitsemusasiantuntija S...
Maukasta ja hyvää – vaivattomasti valmisruokaa
Valmisruoan ja valmiiden annoksien kulutus on kasvanut viimeisen reilun vuoden aikana. Päivittäistavarakaupan 11.8. julkistaman tilaston mukaan valmisruokien kulutus kasvaa edelleen, sillä jaksolla 4–6/2021 myynnin kasvu oli 20 pr...
Valion t&k-johtaja Harri Kallioinen: Elintarvikkeessa ratkaisevinta on maku
Makukehitys on olennainen osa elintarviketeollisuuden tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Makua saadaan syntymään tuotteisiin monella tavalla, mutta joskus tavoitteena voi myös olla mahdollisimman neutraali maku tai häiritsevän sivu...
Ravitsemussitoumus auttaa ravitsemusvastuun toteuttamisessa
Terveys ja hyvä ravitsemus korostuvat strategioissa sekä kestävyys- ja vastuullisuustavoitteissa niin politiikassa kuin ruoka- ja juomayrityksissä. Myös kuluttajat ovat nykyisin tiedostavia ja kiinnostuneita hyvinvoinnistaan. Ihmi...
Ruoka houkuttaa petoksentekijöitä
Elintarvikkeet ovat petoksille altis tuoteryhmä. Euroopan petostentorjuntavirastolle Olafille raportoitujen elintarvikepetosten määrä kasvoi vuosina 2016–2019 hurjat 85 %. Helsingin yliopiston ELIPET-hankkeen tutkimuksessa joka ko...
Mallinnettu terveysvero ei vastaa arkitodellisuutta
Elintarvikkeiden tarjonnan ja valikoiman laajuus kumpuaa kuluttajien tarpeista ja toiveista. Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 23.6.2021 Ylipainon kiistaton lisääntyminen maailmanlaajuisesti huolestuttaa my...
Ruuan prosessoinnissa tieto ei lisää tuskaa
Prosessoitu ruoka. Ruuan prosessointi. Siinä sanaparit, jotka herättävät monessa kuluttajassa epäilyksiä, elleivät suorastaan pelkoja. Yleensä täysin turhaan ja tiedon puutteen vuoksi, sanoo Aarhusin yliopiston professori Liisa Lä...
Elintarvikkeiden tuonti Suomeen 2010–2020
Elintarvikkeiden tuonti on sekä raaka-aineita että kulutusmahdollisuuksia. Tuonti mielletään usein suoraan kotimaisen tuotannon kilpailijaksi ja kotimaisia tuotteita korvaaviksi tuotteiksi. Tuonnin keskeinen tehtävä on kuitenkin ...
Terveysvero ei ohjaisi kulutusta mutta näivettäisi ruokasektoria
Olisi kohtuutonta määrätä elintarvikesektori kantamaan kokoaan huomattavasti suurempaa osaa valtion verotuloista. Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 4.6.2021 Terve paino ry:n puheenjohtaja Pertti Mustajoki k...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | huhtikuu 2021
Keväinen virkoaminen ei vielä näy elintarviketeollisuudessa samalla tavalla kuin muilla teollisuudenaloilla, joilla elpyminen koronapandemian aiheuttamasta pudotuksesta on jo päässyt käyntiin. Elintarviketeollisuuden vahva kohtal...
Q&A: SUP-direktiivi
Euroopan unioni hyväksyi vuonna 2019 direktiivin 2019/904/EU, joka koskee tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentämisestä. Direktiivistä käytetään myös nimitystä SUP-direktiivi, jolla viitataan kertakäyttöisiin muovi...
Elintarvikeala kahden sääntelyn välissä – selkeyttämistä kaivataan
Kehitystukea kahdesta putkesta. Suomalainen elintarvikejalostaja haluaa kasvaa, kehittyä ja investoida. Tämä on mainio asia, ja siihen on tarjolla myös julkista tukea, mutta mistä? Elintarviketeollisuusliiton johtaja Heli Tammivu...
Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelu tulee taas
Elintarvikeyritykset tarjoavat jälleen tulevana kesänä runsaasti kesätyöpaikkoja eri puolilla Suomea. Varsinaisten kesätyöpaikkojen lisäksi elintarviketeollisuuteen solmittu Tutustu työelämään ja tienaa -sopimus mahdollistaa tänä ...
Vapaaehtoisilla sopimuksilla konkreettisia tuloksia ympäristön hyväksi
Elintarviketeollisuus osallistuu ympäristö- ja ilmastotyöhön muun muassa vapaaehtoisia sopimusmalleja hyödyntäen. Energiatehokkuussopimusten ja materiaalitehokkuuden sitoumuksen rohkaisevat tulokset kertovat alan yritysten jatkuva...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | joulukuu 2020
Tunnelma elintarviketeollisuudessa vuoden 2021 kynnyksellä on talvisen kolea. Yritysten luottamus tulevaan on heikentynyt alkuvuoteen verrattuna, tilaukset ovat vähentyneet ja koronapandemian aiheuttamat vaikeudet alkavat näkyä tu...
Tutkimus: Neljä viidestä suomalaisesta pitää tärkeänä syödä kotimaista ruokaa
Taloustutkimuksen tuoreesta Suomi syö -tutkimuksesta käy ilmi, että korona-aika on vahvistanut entisestään suomalaisten halua suosia kotimaisia elintarvikkeita ostopäätöksissään. Neljä viidestä eli 80 prosenttia pitää nyt tärkeänä...
Private label -tuotteet ja niiden rooli elintarvikemarkkinoilla
Hallitus antoi 29.10.2020 esityksen elintarvikemarkkinalain muuttamiseksi. Lakia muutetaan EU:n kauppatapadirektiivin mukaiseksi. Kysymys on elintarvikeketjun sopimussuhteita sääntelevästä direktiivistä, jonka pääasiallinen tarkoi...
Elintarviketeollisuuden näkymissä syksyistä sumua
Suomalaiset elintarvikeyritykset suuntaavat syksyyn varsin vakaista lähtökohdista, vaikka koronaviruksen torjuminen vaatii edelleen paljon poikkeustoimia ja näkymät tuleviin kuukausiin ovat koko elinkeinoelämän tapaan sumuiset. R...
Elintarviketeollisuus tarjoaa töitä myös poikkeuskesänä
Vaikka heinäkuu on tilastojen valossa suomalaisten yleisin lomakuukausi, paiskitaan töitä monilla aloilla myös kesäkuukausina. Elintarviketeollisuus tuottaa ruokaa ja juomaa suomalaisille ympäri vuoden ja ala työllistää vuosittain...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | kesäkuu 2020
Koronakevään aikana elintarvikeyritysten luottamus talouteen on romahtanut useissa Euroopan maissa. Suomessa luottamusindikaattori ei ole heikentynyt yhtä paljon. Elintarviketeollisuuden suhdannekuva on lievästi normaalia harmaam...
Pellolta pöytään -strategia ohjaa lähivuosien ruokapolitiikkaa EU:ssa
Suomessa tuotetaan ruokaa pitkälti jo nyt niillä toimintatavoilla ja vahvuuksilla, joita Euroopan komissio nostaa ratkaisuiksi kestävän tulevaisuuden ruokapolitiikassaan. On tärkeää, että elintarviketeollisuuden osaamista hyödynne...
Hyödynnä ETL:n tilastopalvelua elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista
ETL:n nettisivuilta löytyvää tilastopalvelua elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista on uudistettu. Palveluun pääsee tästä. Portaalista näkee nyt aiempaa selkeämmin, tarkastellaanko vientiä vai tuontia. Grafiikassa palkkien arvoj...
Ravintoloiden ahdinko on myös elintarviketeollisuuden huoli
Ravintoloiden avaamisella on paljon suurempi merkitys koko elintarvikeketjulle kuin äkkiseltään voisi päätellä. Kuluttajien valinnanvapaus paranee, etenkin pienissä elintarvikeyrityksissä tuotanto pääsee vauhtiin ja riski kilpailu...
Analyysi: Korona saa koko elintarvikeketjun yskimään
Elintarviketeollisuus ja koko elintarvikeketju ovat huoltovarmuuden kannalta kriittisiä. Elintarvikealan pitää kyetä ruokkimaan suomalaiset normaalioloissa, poikkeusoloissa ja poikkeusolojen jälkeen. Huoltovarmuus toimii ja ruoka...
Lomautusilmoitusaika ja yhteistoimintaneuvottelujen kestoaika lyhenevät väliaikaisesti
Eduskunta on eilen hyväksynyt hallituksen esityksen työlainsäädännön määräaikaisesta muuttamisesta liittyen muun muassa yt-neuvotteluajan ja lomautusilmoitusajan lyhentämiseen. Muutokset ovat voimassa 1.4.–30.6.2020. Tavoitteena ...
Työmarkkinajärjestöjen esitykset yritystoiminnan, työllisyyden ja toimeentulon turvaamiseksi
Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat yhdessä tehneet esityksen maan hallitukselle tarvittavista toimista, joilla alennetaan työllistämisen kustannuksia, joustavoitetaan työlainsäädäntöä ja parannetaan työttömiksi tai lomautetuiksi jout...
Usein kysyttä koronaviruksesta ja elintarviketeollisuudesta
Koronavirus SARS-CoV-2 on uusi virus, eikä sen kaikista ominaisuuksista tiedetä vielä tarkasti. Uutta tietoa ja ohjeistuksia tulee, kun tieto viruksesta lisääntyy. Tätä sivua päivitetään tiedon lisääntyessä. Virukseen liittyvistä...
Katsaus elintarvikevientiin vuonna 2019
Elintarvikeviennissä nähtiin ilahduttava 13 prosentin kasvu viime vuonna. Alan yritysten liikevaihto kasvoi viennissä ripeämmin kuin liikevaihto kotimaassa, ja myös viennin arvo kasvoi. Vuosi oli käänteentekevä elintarvikkeiden u...
Helsingin Myllyn Niklas Kumlin: B-to-b-tuotteet tärkeä osa elintarvikevientiä
Elintarvikeviennin ympärillä tapahtuu Suomessa paljon ja viennin kasvuun ladataan runsaasti odotuksia. Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin sanoo, että elintarvikealan yritykselle päätös lähteä vientitoimintaan ja suoma...
Tuotekehitys herätti mielenkiintoa Maistuvassa päivässä
Miten paljon uusia tuotteita kehitetään? Mistä ideat niihin tulevat? Kuinka uusi tuote päätyy kaupan hyllylle? Entä jos se ei menekään kaupaksi? Miten kilpailijat reagoivat? Muun muassa näitä kysymyksiä vantaalaisen Havukosken ko...
Haemme kemiallisen elintarviketurvallisuuden asiantuntijaa
Elintarviketeollisuusliitto on Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Liiton tehtävänä on vaikuttaa toimintaympäristöön siten, että yrityksillä on mahdollisuudet menestyä Suomessa...
Vientikysyntä vetää elintarviketeollisuutta kasvuun
EK:n tuoreessa barometrissa elintarviketeollisuuden suhdannenäkymät ovat heikentyneet sitten edellisen mittauksen viime lokakuusta. Suhdannetilanne on kuitenkin parempi kuin vuotta aiemmin, jolloin vallitsevaa tilannetta kuvasi sa...
Elintarvikeyritykset aikovat kasvattaa investointejaan
Ympäristövastuu ja kestävän kehityksen periaatteet ovat ohjanneet elintarvikeyritysten toimintaa jo pitkään. Kyselyn mukaan alalla investoidaan tänä vuonna vastuullisuuteen yhä enemmän. Alkanut vuosi näyttää elintarviketeollisuud...
Q&A: Elintarvikepetokset
Viime vuosina elintarvikepetokset ovat nousseet keskustelunaiheeksi yhä useammin. Elintarvikepetokset ovat rikoksia, joissa esimerkiksi tuotteen alkuperämaa tai päiväys ilmoitetaan tahallisesti väärin, tuotteessa käytetään tahalli...
Kapea käsitys elintarviketeollisuudesta avartuu kesätöissä
Useat elintarvikeyritykset hakevat jo täyttä päätä kesätyöntekijöitä, vaikka vuoden kulku on vasta kääntynyt kevättä kohti. Varsinkin suuret työnantajat, jotka jälleen ensi kesänä tarjoavat satoja työmahdollisuuksia, haluavat olla...
Ruuan kulutuksessa puhaltaa uusia tuulia
Arvojen muuttuminen ja vastuullisuus näkyvät jo suomalaisten ostoskoreissa. Joulu tuo ruokapöytään tervetullutta vaihtelua ja väriä. Usein runsaankin ruokavalikoiman ja pöydän ääreen toivotetaan tervetulleeksi sukulaisia ja lähei...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus 3/2019
Vuodenvaihteen kynnyksellä elintarvikeyritykset arvioivat näkymänsä hienoisen nousuvireisiksi. Loppuvuoden myyntiin ja viennin hyvään vetoon kohdistuu suuria odotuksia. Peräti 82 prosenttia suomalaisista pitää nyt tärkeänä syödä k...
ETL valmistelee alan tiekarttaa vähähiilisyyteen
Elintarviketeollisuudessa tehdään jatkuvasti toimia vähähiilisyyden edistämiseksi sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Yksi keinosta on koostaa nykytilannetta kartoittava ja tulevaisuuden tavoitteita ja keinoja määrittävä tieka...
Elintarvikeyritykset kantavat vastuun ravitsemuksesta
Ruoka- ja juomayrityksissä tunnetaan hyvin suomalaisten kuluttajien makumieltymykset, ravitsemustarpeet sekä muuttuvat ruoka- ja juomatrendit. Yritykset tarjoavat runsaasti terveellisiä vaihtoehtoja, jotta kuluttajat voivat koosta...
Valtio kerää huomattavat tulot elintarvikkeiden valmisteveroista ja alv:sta
Ruokiin ja juomiin kohdistuvat välilliset verot tuottavat tänä vuonna arviolta 3,6 miljardia euroa valtion kassaan. Joka kymmenes alv-euro on peräisin elintarvikkeista, rehuista tai ruokapalveluista. Ruokien ja juomien kulutusta ...
Elintarvikeyritykset tutuiksi nuorille Maistuvassa päivässä
Elintarviketeollisuus työllistää noin 38 000 suomalaista. Ala kehittyy jatkuvasti ja ruoka- ja juomatuotteita valmistavat yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa. Etenkin nuoria halutaan kannustaa valitsemaan koulutus ja ura elint...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus 2/2019
Viennin myötätuuli, investointien vilkastuminen ja kohtalaiset satonäkymät vauhdittavat elintarviketeollisuuden syksyä. Yritysten liikevaihto kasvaa nyt viennissä nopeammin kuin kotimaassa, ja elintarvikeviennin arvo kohosi alkuvu...
Tuuppaus saa syömään huomaamatta terveellisesti
Elintarviketeollisuus tuntee vastuunsa ihmisten hyvinvoinnista. Yritykset hyödyntävät tuuppausta ohjatessaan kuluttajia hienovaraisesti kohti parempia ruokavalintoja. Miten suomalaiset saataisiin syömään terveellisesti ja tekemää...
Vahva kysyntä kotimaassa tukee elintarviketeollisuuden suhdannetta
Elintarvikeyritykset ennakoivat suhdanteisiinsa hienoista paranemista tuleville kuukausille. Elinkeinoelämän tuoreessa Suhdannebarometrissa alan näkymiä luonnehditaan hivenen paremmiksi kuin teollisuudessa keskimäärin. Elintarvik...
Elintarvikkeiden tuotekehityksessä makuasioista voi kiistellä
Ruoka on moniaistinen kokemus ja parhaimmillaan nautinnon ja hyvän olon lähde. Tuotekehityksessä tuleekin huomioida kaikki aistit, jotta kuluttaja päätyy valitsemaan tuotteen uudelleen. Avoimin mielin uusia raaka-aineita Uudenla...
Monipuolista ja tärkeää työtä – elintarvikealalla työskennellään kesälläkin
Nuorten mielissä elintarviketeollisuus näyttäytyy tärkeää työtä tekevänä alana. Tarjolla olevien ammattien kirjo ja työtehtävien monipuolisuus ovat monelle kuitenkin vieraita. Minkälaista kesätyö elintarviketeollisuudessa oikeasta...
Ruokahävikin vähentäminen on yhteinen ponnistus
Huoli luonnonvarojen riittävyydestä ja ruoan aiheuttamasta ympäristö- ja ilmastokuormituksesta on saanut liikkeelle kuluttajat, elintarvikealan toimijat ja nyt myös EU-päättäjät. Tavoitteena on etsiä yhdessä keinoja ruokahävikin j...
Juha Vanhainen: Brysselissä tarvitaan leveitä hartioita
ETL:n hallituksen jäsen Juha Vanhainen vaikuttaa elintarviketeollisuuden etuja EU:ssa valvovan FoodDrinkEuropen hallituksessa. Hän painottaa EU:n merkitystä etenkin suomalaisen ruokaviennin edellytysten vahvistajana. Elintarviket...
EU:n sisämarkkinat satakertaistavat ruokaviennin mahdollisuudet
Suomalainen elintarviketeollisuus hyötyy vahvoista sisämarkkinoista, joilla kauppaa käydään ilman esteitä ja huolehditaan sääntelyn tolkullisuudesta. EU:n jäsenmaana Suomi on mukana yli 500 miljoonan asukkaan sisämarkkinoilla, jo...
Tältä näyttä suomalainen kesä lautasella ja lasissa
Suomalaiseen kesänviettoon ja lomakauteen kuuluu oleellisesti myös herkuttelu. Ruoka- ja juomavalinnoissa suomalainen luottaa tuttuihin klassikkomakuihin ja -tuotteisiin. Säällä kuin säällä juhannuksena Kesäisiä ruokia ja juomia...
Q&A: Ruuan prosessointi ja jalostus
Julkisuudessa kuulee puhuttavan ruuan prosessoinnista. Prosessointi-sana soveltuu kuitenkin huonosti ilmaisemaan ruuan valmistusta. Elintarvikkeiden ja ruuan valmistusta kutsutaan jalostamiseksi. Siellä missä valmistetaan ruokaa,...
Vastuullista ja ravitsevaa – miten arvioida ruuan ympäristövaikutuksia?
Ruuan ympäristövaikutuksista keskusteltaessa etenkin lihan ja maidon tuotantoon ja kulutukseen liittyvät kysymykset ja väittämät ovat nousseet pinnalle. Vaikka tietoa ja väittämiä ympäristövaikutuksista on saatavilla runsain mitoi...
Elintarvikepäivä läpivalaisi vastuullisuuden
Ruoka-alan vaikuttajat uuden tiedon pariin kokoavalla Elintarvikepäivällä olisi tuskin voinut olla tänä vuonna ajankohtaisempaa teemaa kuin vastuullisuus. Ruuan alkuperä, ilmastovaikutukset, kuluttajien odotukset, terveellisyys, ...
Hallitusohjelmassa huolehdittava kotimaisen ruuantuotannon kilpailukyvystä
Elintarviketeollisuusliitto muistuttaa hallitusohjelmaneuvottelijoita kilpailukykyisten, kasvuun kannustavien olosuhteiden turvaamisesta kotimaiselle ruuantuotannolle. Elintarvikealan kilpailukyky vahvistuu, kun tuotteille ei ase...
Reijo Karhinen kannustaa elintarvikealaa rohkeampaan keskusteluun
Keinoja suomalaisen maatalouden kannattavuuden parantamiseksi hakenut selvityshenkilö Reijo Karhinen esitteli Uusi alku -raporttinsa Elintarviketeollisuusliiton kevätkokouksen yhteydessä. Hän peilasi selvitystyön tuloksia elintar...
Vienti ja ruokamatkailu vahvistavat elintarvikealan suhdannetta
Elintarviketeollisuuden suhdanteet ovat parantuneet kesän kynnyksellä. EK:n tuoreen barometrin mukaan alan yritykset arvioivat näkymänsä jopa paremmiksi kuin teollisuudessa keskimäärin. – Kesäsesonki tunnetusti kasvattaa odotuksi...
Ilmastonmuutos ja lihavero
Elintarvikkeiden tuotannon ja kulutuksen ilmastopäästöt sekä keinot päästöjen vähentämiseksi puhuttavat nyt suomalaisia. Eduskuntavaalien lähestyessä elintarvikeketjuun kohdistuu ennenäkemättömiä paineita vähentää ruokien ja juom...
Paahtimo vai sittenkin leipomo? Ysiluokkalaiset tutustuivat Pauligiin
Tammikuun lopulla moniin elintarvikeyrityksiin saatiin tärkeitä vieraita, kun alaa ja sen tarjoamia uramahdollisuuksia esiteltiin koululaisille Maistuva päivä -teemaviikolla. Yläkoululaisia ja lukiolaisia vieraili 24 toimipisteess...
Haemme viestinnän asiantuntijaa
Elintarviketeollisuusliitto on Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Liiton tehtävä on vaikuttaa alan toimintaympäristöön siten, että yrityksillä on mahdollisuudet menestyä Suome...
Vireämmät kotimarkkinat avaisivat tietä kasvuun
EK:n tuoreen Suhdannebarometrin mukaan elintarvikeyritysten näkymissä lähikuukausille ei ole juuri tapahtunut muutosta loppuvuoteen 2018 verrattuna. Tämänhetkistä tilannetta kuvataan lähes normaaliksi, joskin tilauskanta oli tammi...