Vienti

Suomalaisia elintarvikkeita maailmalle

Suomalaiset elintarvikkeet maistuvat myös maailmalla. Ruuissamme ja juomissamme erityistä on se, että niiden raaka-aineina käytetään pohjoisen puhtaasta luonnosta peräisin olevia aineksia. Myös suomalainen korkea ravitsemuksellinen osaaminen ja hygieeninen laatu ovat vahvuuksia, joita maailmalla arvostetaan. Koska tuotanto-olot ovat aina olleet pohjoisen sijaintimme vuoksi haastavat, on myös ruuantuotannon osaaminen kehittynyt huipputasolle. Suomalaisessa ruuassa maistuu siis arktinen puhtaus ja erityisosaaminen.

Suomesta viedään ulkomaille erityisesti alkoholijuomia, meijerituotteita ja sokerikemian tuotteita. Koska Suomessa markkinat ovat pienet, alalle on tärkeää hakea kasvumahdollisuuksia myös maan rajojen ulkopuolelta. Sekä pienet että suuret elintarvikevalmistajat vievät tuotteitaan ulkomaille ja osallistuvat erilaisille kansainvälisille messuille. Elintarvikevientiä edistetään myös ostajatapaamismatkoilla ja esittelemällä suomalaisia ruokia ja juomia kansainväliselle medialle.

Tavoitteena tuplata vienti

Suomalaisia elintarvikkeita viedään vuosittain runsaalla 1,5 miljardilla eurolla. Eniten kotimaisia elintarvikkeita matkaa Ruotsiin, Viroon ja Venäjälle. Elintarvikealan Food from Finland -vientiohjelman tavoitteena on kaksinkertaistaa Suomen elintarvikevienti vuoteen 2020 mennessä. Vientiohjelmassa on mukana jo yli sata suomalaista viennistä kiinnostunutta elintarvikeyritystä.

Tärkeimmät vientituotteet

  • Alkoholijuomat
  • Voi ja muut maitorasvat
  • Sokerikemian tuotteet
  • Maitojauhe
  • Muut maitovalmisteet
  • Sianliha
  • Suklaa
  • Kaura
  • Juusto

Tilasto perustuu vuoden 2016 vientiin.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää

Food from Finland

Food from Finland on elintarvikealan Team Finland -vientiohjelma, joka toteutetaan vuosina 2015 - 2020 yhteistyössä Team Finland -toimijoiden, Elintarviketeollisuusliiton ja suomalaisten elintarvikealan yritysten kesken. Tutustu Food From Finland -vientiohjelmaan tarkemmin Finpron sivuilla.

Tilastoja ruokien ja juomien viennistä

ETL:n ulkomaankaupan ti­las­to­pal­ve­lus­ta voit ha­kea ajan ta­sal­la ole­vaa tie­toa ruo­kien ja juomien viennistä maittain, tuoteryhmittäin ja eri ajanjaksoilta. Tutustu tilastopalveluun