Hyvinvointi

Hyvää, turvallista ja herkullista

Suomalaisissa elintarvikeyrityksissä tehdään paljon työtä, jotta niissä valmistuvat ruuat ja juomat ovat maistuvia, ravitsevia ja tietysti myös turvallisia. Elintarvikkeiden laatuun ja turvallisuuteen vaikuttavat monet asiat.

Suomessa elintarvikkeet valmistetaan laadukkaista raaka-aineista. Suomessa kasvatetut viljat ja kasvikset ovat puhtaita ja ravinnerikkaita ja tuotantoeläimet terveitä. Myös vesi ja ilma on meillä puhdasta. Elintarviketeollisuuden raaka-aineista jopa 80 prosenttia tulee kotimaasta. Myös tuontiraaka-aineiden laatu ja alkuperä varmistetaan.

Valmistuksen aikana laatua valvotaan erilaisilla laatujärjestelmillä ja yritysten itse tekemillä tarkistuksilla, eli omavalvonnalla. Ensiluokkaiset raaka-aineet ja ammattitaitoinen valmistus takaavat hyvän lopputuloksen. Suomessa ruokamyrkytykset ovat harvinaisia ja kotimaisissa elintarvikkeissa on hyvin harvoin niihin kuulumattomia jäämiä.

Suosituksia kuunnellen, kaikenlaisiin elämäntilanteisiin

Elintarviketeollisuuden tehtävä on tarjota kuluttajalle vaihtoehtoja itselle terveellisen ja mielekkään ruokavalion koostamiseen eri elämäntilanteissa. Kun on oikein kiire, et ehkä ehdi kokata ravitsevaa ruokaa joka päivä itse. Elintarviketeollisuuden valikoimista löytyy niin puolivalmiita ruuanlaiton aineksia kuin pelkästään lämmitystä tarvitsevia aterioita maistuvista juomista puhumattakaan. Vaihtoehtoja löytyy runsaasti myös erikoisruokavalioihin.

Yritykset huomioivat myös ravitsemussuositukset suunnitellessaan tuotteita. Esimerkiksi rasvan ja suolan vähentäminen ovat alalla arkipäivää. Suomessa elintarviketeollisuus on vähentänyt suolan käyttöä merkittävästi 1980-luvulta alkaen ja on tunnetusti edelläkävijä Euroopassa.

Vastuullinen markkinointi tukee tasapainoisia ruokavalintoja

Elintarviketeollisuus tukee kuluttajien valintoja markkinoimalla vastuullisesti sekä tarjoamalla runsaasti reseptejä ja tuotteisiin liittyvää tietoa. ETL:n jäsenyritykset noudattavat markkinointiviestinnän suositusta, jolla pyritään edistämään kohtuullisuutta ja tasapainoista ruokavaliota. Pakkauksissa kerrotaan, mistä tuotteet on valmistettu ja mitä ravintoaineita ne sisältävät. Ala noudattaa lisäksi mainontaan liittyvää lainsäädäntöä, ala- ja yrityskohtaisia ohjeita sekä viranomaisten oheistuksia.

Nautintoa unohtamatta

Hyvässä seurassa nautittu onnistunut ateria tarjoaa keholle polttoainetta sekä hyvän mielen. Herkuttelullakin on sijansa, kun muistaa ravinnon ja liikunnan tasapainon. Kuluta se, mitä syöt. Hyvää ruokahalua!

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää