Avaus 16.5.2017

Tulosta

8:00

Ilmoittautuminen alkaa ja näyttely aukeaa
Aamukahvia

9:30

Avausohjelman juontaa toimittaja Juha Hietanen.

Impact of recent and expected political and trade issues on agribusiness

What are the effects of Russian embargo, recent developments of South East Asia, Brexit and Trump? Threats and opportunities for European industries and companies and what does this mean to Finnish dairy and meat?

Senior Consultant Remi Valencot, Gira and Associates

Digitalisaatio ja työelämän muutos

Mitä syntyy, mitä häviää ja mikä muuttuu työelämässä digitalisaation edetessä? Miten organisaatiot ja ihminen sulautuvat muutokseen?

Tutkimusjohtaja Petri Rouvinen, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Älyä ruuan tuotantoon ja kuluttamiseen!

Pian ruoka tuotetaan lähempänä kuluttajaa, yksilöllisesti ja tehokkaammin luonnonvaroja hyödyntäen. Digitalisaatio tekee tuotantoketjusta kuluttajakeskeisen ja ketterän – ja samalla vähentää hävikkiä. Seuraava vallankumous elintarviketaloudessa tapahtuu nyt!

Professori Kaisa Poutanen, VTT

Oletteko bränditalo vai myyntiorganisaatio?

Brändiportfolio hanskassa – hanskat hukassa

Toimitusjohtaja Jari Taipale, BrandWorxx Oy

11:15

Vuoden Suomalainen Elintarvike 2017 -kisan voittaja

Asiantuntijaraati on valinnut herkullisimmat ja oivaltavimmat uutuustuotteet kisan finaaliin. Vihdoin selviää, mikä niistä on yleisöäänestyksen ykkönen.

11:30

Lounas

12:30

Kuusi rinnakkaisohjelmaa

Tutustu rinnakkaisohjelmien sisältöön valitsemalla ohjelma sivun yläosassa olevasta valikosta.

16:00

Päätösbuffet

Mielipide vs. tiede 16.5.2017

Tulosta

12:30

Kuka oikein tietää – kun mielipide haastoi tieteen

Olemmeko kaikki ravitsemuksen asiantuntijoita? Miksi professoreiden ja tutkijoiden arvovalta on murentunut ja netissä voimaannumme yhdessä vastustamaan suosituksia?

Tietokirjailija Tiina Sarja

Miksi somekeskustelu osuu ja uppoaa?

Digitaalisessa verkostoyhteiskunnassa uudenlaiset vaikuttamisen tavat muovaavat ruoka- ja terveyskäsityksiä. Voisivatko asiantuntijat ja ruoka-alan organisaatiot olla muutoksen ajureina?

ETT, tohtori Janne Huovila, Ahjo Communications

Wheat makes you sick – Fact of fiction?

Well on Wheat? An international research project addressing aspects of wheat and gastrointestinal wellbeing.

Professor Dr. Fred Brouns at Maastricht University Netherlands

14:00

Kahvihetki

14:30

Dietary fiber – what you need to know?

Molecular composition of dietary fiber determines its functionality, physiological effects and health outcomes. Understanding of these aspects is crucial for an appropriate fiber selection and addition to food and drink.

Professor Dr. Fred Brouns at Maastricht University Netherlands

Hypeä ja hysteriaa kemikaaleista

Terveys ja ravitsemus ovat kestoaiheita mediassa. Kemikaalit, ruuan vieras- ja lisäaineet, kiinnostavat ihmisiä. Kun keskustelua hämmentävät ylitseampuvat uutisoinnit ja henkilökohtaiset mielipiteet, on kemikaalisoppa valmis.

Tiedetoimittaja, DI Anja Nysten

Tutkija ja sidonnaisuudet – terveisiä lääketieteestä

Mitä ovat sidonnaisuudet ja miten ne vaikuttavat tutkijan työhön? Mitä lääketieteessä on opittu asiasta?

Dosentti Pekka Louhiala, Helsingin yliopisto

16:00

Päätösbuffet

Laki ja valvonta 16.5.2017

Tulosta

12:30

Yltävätkö petokset Suomeen asti?

Suomea pidetään kaukaisena lintukotona, jossa elintarvikepetoksia ei tehdä tai jonka elintarvikeketjun rikollisuus näppärästi kiertää. Onko oikeasti näin? Ajankohtaiskatsaus elintarvikeketjun rikollisuudesta ja sen torjuntatoimista Suomessa ja EU:ssa

Lakimies Hanna Brotherus, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Aito vai väärennös – isotooppitutkimukset elintarvikkeiden aitouden todentamisessa

Mitkä elintarvikeryhmät ovat yleisimmin väärennöksen kohteena, ja miten asiaa selvitetään isotooppimenetelmillä?

Analyysipalvelupäällikkö, FT Päivi Laakso ja avainasiakaspäällikkö ja myyntitiimin vetäjä, FM Leena Maanpää-Pohjonen, Eurofins Scientific Finland Oy

Elintarvikepetokset osana suuryritysten arkea

Mitä yritykset voivat tehdä ehkäistäkseen petoksia? Nestlén 'Food fraud prevention programme' torppaa petollisuudet.

Head of Nordic Regulatory Affairs Ulla Luhtasela, Suomen Nestlé Oy

14:00

Kahvihetki

14:30

Elintarvikelaki uudistetaan kokonaisuudessaan – miksi, mitä, kuka?

Voimassa oleva elintarvikelaki on vasta reilun kymmenen vuotta vanha, mutta maailma on muuttunut sinä aikana paljon. Uusi elintarvikelaki – jotain vanhaa, jotain uutta?

Lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen, Maa- ja metsätalousministeriö

Vähimmäisvaatimuksista ja kriteereistä apua kotimaisen hankintaan

Elintarvikehankintojen kilpailutuksen lähestyessä ruokapalveluissa ja hankintayksiköissä eniten päänvaivaa aiheuttaa tarjouspyynnön sisällön määrittely. Miten pisteyttää ja vertailla siten, että kotimaisten elintarvikkeiden hankinta mahdollistuu?

Projektipäällikkö Sari Väänänen, Savon koulutuskuntayhtymä, Kehityspalvelut EkoCentria

Elintarvikehankinnat ja uusi hankintalaki

Lain myötä voidaan kestävät valinnat ottaa aiempaa paremmin huomioon, eikä halvinta hintaa voi enää perustelematta käyttää ainoana valintaperusteena.

Lakimies Jonna Törnroos, Julkisten hankintojen neuvontayksikkö / Suomen Kuntaliitto ry

16:00

Päätösbuffet

Rohkea muutos 16.5.2017

Tulosta

12:30

Sydänfilmipaperista digitaaliseen keittiön johtamiseen – Fredmanin muutostarina

Fredman on viimeisten 2,5 vuoden aikana muuttunut perinteisestä tuotantoon ja tuotteeseen keskittyneestä teollisuusyrityksestä palvelu- ja brändiyritykseksi. Se tavoittelee täydellistä keittiötä ja haluaa tuottaa asiakkailleen ylivoimaisia asiakaskokemuksia.

Director, Customer Experience and Brand Susanna Paloheimo, Fredman Professional Kitchen Oy

Finlaysonin muutostarina

Finlaysonin liikevaihto oli laskenut 100 vuotta, kun se sai uudet omistajat vuonna 2014. Tarina siitä, mitä kaikkea yhtiössä muutettiin, kun se käännettiin kasvun tielle.

Toimitusjohtaja Jukka Kurttila, Finlayson Oy

Kun hyvä tuote ei riitä, tarvitaan rohkeutta

Miten luotsattiin perinteinen pizzaketju konsepti- ja brändiuudistuksen kautta Suomen fast casual -johtajaksi, joka kasvaa voimakkaammin kuin koko ravintola- ja pikaruokamarkkina? Menestyksen avaimet ovat vastuullisuus, kotimaisuus ja asiakaskokemus.

Toimitusjohtaja Tommi Tervanen, Kotipizza Group Oyj

14:00

Kahvihetki

Digioppeja 16.5.2017

Tulosta

12:30

Digitalisaatio muuttaa ruokaketjua: hyppää mukaan, kehity ja uudistu

Digitalisaatio haastaa yrityksen ymmärtämään asiakastaan paremmin, pohtimaan uusia liiketoimintamalleja ja yhteistyöverkostoja, jopa yli toimialarajojen. Digiajan kilpailuetu syntyy yrityksen muutoskyvystä. Teknologia on vain mahdollistaja.

Erikoistutkija Terhi Latvala, Luonnonvarakeskus (Luke)

Mitä yhteistä on Benellalla ja digitalisaatiolla?

Benella-kirjolohi on kala, joka tekee hyvää sekä ihmiselle että ympäristölle. Digitaalisten työkalujen avulla kalankasvatusta voidaan seurata ja ohjata tehokkaasti.

Tutkimusjohtaja Ilmo Aronen, Raisioagro Oy

Uudet teknologiat ja digitalisaatio – kuluttajan mahdollisuus parempaan terveyteen?

Länsimaissa ihmisten terveysongelmat kasvavat ja toisaalta terveystrendi voimistuu. Löytyykö uusista sensoriteknologioista ja digitalisaatiosta apuvälineitä vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin?

Toimitusjohtaja Jarkko Antila, Spectral Engines Oy

14:00

Kahvihetki

14:30

Porkkana digipalveluksi

Oppeja digikehittämisestä Apetitilla ja kasvutarinaa siitä, miten startup-henkinen toiminta versoaa kasvistalossa.

Liiketoiminnan kehityspäällikkö Leena Helminen, Apetit Oyj

Hyvä peruna ei parane digitalisaatiolla. Tarinoita pelloilta ja panimoista.

Digitalisaatiolla enemmän aikaa ja kilpailuetua tavarantoimittajalle? Case GS1 Golli.

Head of GS1 System Elina Santamäki, GS1 Finland Oy

Digital disruption in Retail & Consumer Packaged Goods

A look at the rapidly changing landscape: transforming business models, trends and future scenarios of retail and CPG sectors with a challenge, what to do to change your way of working?

Head of Retail Consultancy and Innovation Insight Generator Danny Groenenboom, Atos

16:00

Päätösbuffet

Vienti veturiksi 16.5.2017

Tulosta

12:30

Turvallista ruokaa Suomesta maailmalle

Painopiste vientitoimintaan. Vientitoiminnan abc välttämättömästä viranomaisen näkökulmasta. Millä argumenteilla liikkeelle?

Johtaja, Mikrobiologinen elintarviketurvallisuus ja vientiedellytysten turvaaminen, Thimjos Ninios, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Uudet keinot brändin rakentamiseen

Miten suomalaiset tuotteet kannattaa brändätä menestykseen Aasiassa? Kilpailut ja yhteistyö tarjoavat uusia keinoja onnistumiseen.

Dosentti Kirsti Lindberg-Repo, Brand Audit Group Oy

Co-designilla vientiä

Kuinka kehittää tuotetta, jonka asiakas on kaukana ja vientimaan visuaalinen kieli ja kulttuuri poikkeavat omastamme? Tuotteiden valmistajien, asiakkaiden ja tuotekehityksen ammattilaisten yhteisessä co-design-prosessissa syntyy uusia menestyviä vientituotteita.

Graafisen suunnittelun medianomi Riikka Salokannel, Salokannel Ky

14:00

Kahvihetki

14:30

Älä kehitä brändiä muiden hyödynnettäväksi

Brändin luomisen ja sen suojauksen tärkeys globaalissa liiketoimintaympäristössä. Mitä jokaisen brändin haltijan tulisi tässä suhteessa tietää pärjätäkseen kansainvälisessä kilpailussa?

Brand Protection Counsel Kaisu Korpua ja osakas Markku Tuominen, Roschier Brands Asianajotoimisto Oy

Rinnakkaisohjelma täydentyy pian kahdella vientiaiheisella puheenvuorolla.

16:00

Päätösbuffet

Yhteinen ruoka 16.5.2017

Tulosta

12:30

Uuteen aikaan kouluruokailussa

Kuinka kodin ja koulun sekä monialaosaajien yhteistyöllä yli toimialarajojen luodaan edellytykset houkutteleviin ruokailutilanteisiin ja ruokasivistyksen nostamiseen? Ainutlaatuinen suomalainen kouluruokailu School Dining vientituotteeksi!

FT, toimitusjohtaja Seija Lintukangas-Kari, Edutaru Oy

Hävikistä työtä ja osallisuutta

Yhteisen pöydän ydintavoite on lisätä osallisuutta ruoka-avun kentällä ja hävikkiä hyödyntämällä. Hävikki on osallisuuden väline.

Yhteisen pöydän palveluesimies Hanna Kuisma, Yhteinen pöytä - Vantaan kaupunki ja Vantaan seurakuntayhtymä

Yhdessä syöden Suomesta parempi paikka

Tarinaa Illallinen taivaan alla -tapahtumakonseptista ja narinaa suomalaisen ruokakulttuurin kehityksen esteistä.

Tuottaja, perustaja Tanja Jänicke, Yhteismaa ry / Illallinen Suomen taivaan alla

14:00

Kahvihetki

14:30

Kouluruokailu 2.0 – yhdessä enemmän!

Ruoka on pedagoginen oppimisen väline niin eri oppiaineissa kuin kouluruokailussa. Miten koko kouluyhteisö saadaan mukaan yhteisiin talkoisiin ruokasivistyksen puolesta?

Professori Päivi Palojoki, Helsingin yliopisto

Ruoka, rakkaus ja rutiinit – yhteisöllisyyden ihana tuska

Yhteisöllisyydestä puhutaan paljon ja se yhdistetään muun muassa terveyteen, tuottavuuteen sekä turvalliseen yksilönkehitykseen. Mutta miksi yhteisöllisyys on suomalaisille vaikea laji? Ja kuinka ruokailusta tehdään käytännön yhteisöllisyyttä?

Valt. tri, tutkijatohtori Antti Maunu, Turun yliopisto

Rinnakkaisohjelma täydentyy pian vielä yhdellä yhdessä syömiseen liittyvällä esityksellä.

16:00

Päätösbuffet

Elin­tar­vi­ke­päi­vä 2017 katsoo tu­le­vaisuuteen!

Elintarvikepäivässä 2017 katsotaan rohkeasti tulevaisuuteen ja annetaan eväitä onnistumiseen muuttuvassa toimintaympäristössä.

Avausohjelmassa kerrotaan elintarvikealaan vaikuttavista isoista muutosvoimista. Kuudessa rinnakkaisohjelmassa paneudutaan digitaalisuuteen, mielipiteen ylivoimaan ja muutoksen aikaansaamiseen. Mukana ovat myös viennin parhaat keinot ja lainsäädännön kovat teemat sekä paljon puhuttava ruuan yhteisöllisyys. Tarjolla on kymmeniä kovan luokan puheenvuoroja ja ajankohtaista tietoa.

Muutos on jatkuvaa, mutta yksi on pysyvää: ruoka yhdistää ja niin myös Elintarvikepäivä. Tervetuloa mukaan!

Tuo­tol­la tue­taan tut­ki­mus­ta

Vuodesta toiseen suosittu Elintarvikepäivä kokoaa lähes tuhat elintarvikealan ammattilaista ajankohtaisen tiedon pariin. Osallistumisella on tärkeä merkitys myös siksi, että tapahtuman pääjärjestäjä Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö vahvistaa elintarvikealan osaamista tukemalla päivän tuotolla tutkimusta. Lue lisää

Aika ja paikka

Elintarvikepäivä 2017 on tiistaina 16.5.2017 kello 8–18 Messukeskuksessa Helsingissä. Kokoustamon sisäänkäynti on osoitteessa Messuaukio 1. Seuraa Elintarvikepäivän opasteita. Messukeskuksen tulo-ohje

Haluatko lisätietoa?

Kysy lisää tai tilaa tapahtuman uutiskirje osoitteesta elintarvikepaiva@etl.fi. Voit myös seurata Elintarvikepäivää Twitterissä tunnisteella #elintarvikepäivä. 

Muutokset ohjelmassa ovat mahdollisia.

Takaisin ylös