16.05.2019

Hallitusohjelmassa huolehdittava kotimaisen ruuantuotannon kilpailukyvystä

Elintarviketeollisuusliitto muistuttaa hallitusohjelmaneuvottelijoita kilpailukykyisten, kasvuun kannustavien olosuhteiden turvaamisesta kotimaiselle ruuantuotannolle.

Elintarvikealan kilpailukyky vahvistuu, kun tuotteille ei aseteta valmisteveroja. Ruokiin ja juomiin kohdistuvat valmisteverot haittaavat yritysten mahdollisuuksia kilpailla keskittyneillä kotimarkkinoilla. Samalla ne vaikeuttavat suomalaisten elintarvikkeiden vientiponnisteluja. Tutkimusten mukaan valmisteverojen kulutusta ohjaava vaikutus on kyseenalainen.

– Meillä ei ole varaa uusiin säädöksiin ja veropäätöksiin, jotka heikentävät elintarvikeyritysten mahdollisuuksia kasvaa ja menestyä kotimaassa ja vientimarkkinoilla, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja sanoo.

Verotuksen pitää olla tasapuolista, läpinäkyvää ja ennakoitavaa. Verotuksella ei saa vääristää kilpailua kotimarkkinoilla eikä heikentää suomalaisten yritysten kilpailukykyä kansainvälisesti.

– Jos veroja korotetaan Suomessa mutta ei muualla, kauppareissulta tarttuu mukaan todennäköisesti halvempi, ulkomainen tuontituote, Pia Pohja konkretisoi.

Tullinimikkeisiin perustuvat, Suomessa tällä hetkellä kannettavat virvoitusjuomavero ja juomapakkausvero on poistettava.

Kilpailun parantaminen on avainasia Suomen keskittyneillä elintarvikemarkkinoilla. Yli kymmeneen vuoteen meillä ei ole ollut saatavilla tarkoituksenmukaista tietoa kuluttajien ostokäyttäytymisestä. Keinoja avoimen kuluttajatiedon tarjoamiseen kilpailulainsäädäntöä kunnioittaen on kuitenkin olemassa.

– Suomeen tarvitaan pikaisesti mekanismi, joka tuottaa puolueetonta tietoa elintarvikkeiden ostamisesta. Avoin tieto parantaa yritysten toimintamahdollisuuksia, lisää ennustettavuutta ja rohkaisee investointeihin. Tieto kuluttajien osto- ja makutottumuksista on tärkeä työväline myös neuvotteluissa kaupan ja elintarviketeollisuuden kesken, Pia Pohja perustelee.

Kotimaiset elintarvikeyritykset ovat vastuullisen liiketoiminnan etujoukoissa. Ilmastonmuutokseen voidaan vaikuttaa vain laajalla yhteistyöllä, niin kotimaassa kuin globaalisti. Vastuullisuus vahvistuu nopeimmin vapaasta tahdosta.

Sääntely asemesta ilmastonmuutoksen hidastamiseen tarvitaan lisää yritysten vahvoja vastuullisia toimia ruokahävikin vähentämisessä, energia- ja materiaalitehokkuuden parantamisessa, sivuvirtojen hyödyntämisessä ja kierrätyksen lisäämisessä.

– Vain menestyvät yritykset voivat työllistää, panostaa vientiin ja tuottaa lisäarvoa kansantalouteen, Pia Pohja kiteyttää.


Lisätietoja

Toimitusjohtaja
Pia Pohja
cvn.cbuwn@rgy.sv
040 545 7285
@PiaPohja

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.