Blogi

21.06.2017

Tälle alalle kannattaa hakeutua!

kirjoittanut Liisa Tikkanen

Opiskeluaikoina kerrytin työkokemustani ja tilin saldoani ruokakaupassa. Vaikka sain vankkaa kokemusta elintarvikkeiden myynnistä, en ajatellut, että työskentelisin niiden parissa vielä myöhemmin.

» Lue lisää

30.05.2017

Neljätoista vuotta näköalapaikalla

kirjoittanut Heikki Juutinen

Kun aloitin Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana vuonna 2003, alalla kohistiin EU:n sisämarkkinoilla menestymisestä ja WTO-neuvotteluista. Monet yritykset laajensivat ahkerasti toimintaansa lähialueille.

» Lue lisää

22.03.2017

Elintarvikepetokset kuriin

kirjoittanut Heikki Juutinen

Viime päivien uutiset syömäkelvottoman brasilialaisen lihan kauppaamisesta ympäri maailmaa ovat nostaneet ulkomaiseen lihaan liittyvät riskit ja huolen myynnissä olevan lihan laadusta esille myös Suomessa. Moni on sitä mieltä, ett...

» Lue lisää

14.03.2017

Ruokaperinteiden vaalijat ja uudistajat

kirjoittanut Elisa Piesala

Suomen ruokakulttuuri sai 100-vuotisjuhlavuoden alussa erityisen lahjan, kun ELO-säätiön järjestämän kansallisruokaäänestyksen tulos julkistettiin. Kansallisruuaksi äänestettiin iki-ihana ruisleipä.

» Lue lisää

09.02.2017

Kasvua tavoittelemassa Suomi-Ruotsi-maaotteluhengessä

kirjoittanut Heli Tammivuori

Tammikuussa julkaistun elintarvikeketjun kilpailukykytutkimuksen mukaan suomalaisen elintarvikeketjun tärkein kasvukilpailukyvyn lähde on brändituotteiden viennin lisääminen.

» Lue lisää

08.11.2016

Parhaat ratkaisut syntyvät hyvässä yhteistyössä

kirjoittanut Heikki Juutinen

Yhteiset näkemykset muutostarpeista johtivat ETL:n ja SEL:n neuvottelemaan työehtosopimuksesta jo puoli vuotta ennen TES-kauden päättymistä.

» Lue lisää

18.10.2016

Sokeriverokuorrutteista arvokeskustelua

kirjoittanut Heli Tammivuori

Sokerivero on kuin korkki, joka säännöllisin väliajoin nousee pintaan. Aihe on nyt esillä eduskunnan päättäessä pian makeisten ja jäätelön valmisteveron poistamisesta.

» Lue lisää

07.06.2016

Tyhjä jääkaappi voi olla ympäristöteko

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Ruokahävikki keskusteluttaa meillä ja maailmalla, hyvä niin. Hävikin vähentämiseksi on käynnissä monia erilaisia aloitteita sekä EU:n että kansallisella tasolla. Olemme kaikki havahtuneet niin kuluttajina kuin ruoka-alan edustajin...

» Lue lisää

27.05.2016

Maistuva työharjoitteluni

kirjoittanut Taru Pesonen

Aloitin viime tammikuussa viiden kuukauden mittaisen työharjoittelujaksoni Elintarviketeollisuusliitossa. Nyt kun harjoitteluni alkaa olla jo loppusuoralla, päätin hieman pysähtyä reflektoimaan kulunutta aikaani ETL:ssä sekä pohtimaan miten upeaa ja tärkeää on edistää opiskelijoiden ja työelämän välistä vuorovaikutusta.

» Lue lisää

12.04.2016

Kuunteleeko ruokateollisuus ihmisiä?

kirjoittanut Marika Säynevirta

Sain tänä vuonna kunnian osallistua Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun raatiin, joka valitsi lähes seitsemästäkymmenestä kilpailuun ilmoitetusta uutuustuotteesta viisi finalistia yleisöäänestykseen. Tuotteiden valtava määrä kertoi paitsi kasvavasta kiinnostuksesta kilpailua kohtaan, myös ruoka- ja juomayritysten tekemästä ahkerasta tuotekehityksestä ja valikoiminen uudistamisesta.

» Lue lisää

11.03.2016

Vientiä on ilman Venäjääkin

kirjoittanut Heikki Juutinen

Ruoka joutui kauppapoliittisen painostuksen välineeksi elokuussa 2014. Yhä voimassa olevien pakotteiden vaikutukset ovat olleet Suomen elintarviketeollisuudelle vakavat ja taloudelliset vaikutukset suuret. Elintarvikeyritykset ovat pyrkineet paikkaamaan heikkoa kotimaan kehitystä vientiponnisteluilla.

» Lue lisää

07.01.2016

Blogivieras: Mistä on pienet puolukat tehty?

kirjoittanut Minna Kormi

Vedestä, sokerista, kuiduista, vitamiineista, kivennäisaineista, hapoista (E 200, E 210), hyytelöimisaineista (E 440), väriaineista (E 160a, E 163) ja aromeista. Niistä on pienet puolukat tehty. Puolukka esimerkkinä kertoo hyvin, ...

» Lue lisää

18.12.2015

Vieläkö jossain puhelinlangat laulaa?

kirjoittanut Aili Kähkönen

Vierailin eräässä elintarviketeollisuuspooliin kuuluvassa yrityksessä. Keskustelimme jatkuvuudenhallinnasta, tuotannon jatkuvuudesta ja vapautuksista armeijan palveluksesta. Työhuoneen pöydällä oli virtajohtoonsa kääritty lankapuhelin, joka oli selvästi lähdössä tästä ajasta ikuisuuteen.

» Lue lisää

09.12.2015

Biotaloutta villiruoasta - raaka-aineen laatu edellä

kirjoittanut Mari Lukkariniemi

Ruoantuotanto on biotalouden ytimessä, sillä kaikki ravintomme pääelementit ovat luonnon tuottamia. Joidenkin raaka-aineiden tuottamiseen panostetaan paljon, mutta villiruoka, kuten metsämarjat, kasvavat hyödynnettäväksemme metsien pohjalla miltei itsestään pitkän päivänvalon voimalla.

» Lue lisää

01.12.2015

Blogivieras: Mitä valvonta ja omavalvonta tarkoittavat?

kirjoittanut Tarja Uitti

Minä olen paitsi alkoholijuomien valmistaja, maahantuoja, markkinoija, myyjä ja jakelija, myös kuluttaja. Ehkä juomiin tavallista paremmin perehtynyt, mutta yhtä kaikki: laadukkaita ja turvallisia elintarvikkeita haluava kuluttaja...

» Lue lisää

18.11.2015

Blogivieras: Tuttu ruokakolmio ja kohtuus kaikessa ovat hyvinvoinnin A&O

kirjoittanut Soile Käkönen

Ei kovin suuria intohimoja herättävä otsikko, mutta silti niin totta. Ravitsemus puhuttaa ja hyvinvointi kiinnostaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Perinteisten asiantuntijoiden rinnalle ovat nousseet ns. kokemusasiantuntijat, jokai...

» Lue lisää

05.11.2015

Blogivieras: Suomalaisella innovaatiolla maailmalle

kirjoittanut Marja Vakkuri

Ruokakauppoihin ilmestyy vuosittain tuhansia uusia elintarvikkeita, joista vain pieni osa jää valikoimiin pysyvästi. Vielä harvemmassa ovat tuotteet, joista voidaan puhua todellisina innovaatioina. Siksi meidän suomalaisten on syytä olla aidosti ylpeitä kolesterolia alentavien elintarvikkeiden kehittämisestä.

» Lue lisää

22.10.2015

Blogivieras: Suomalaisen ruisleivän ihanuus

kirjoittanut Elina Matikainen

Kylläpä on vaikeaa aloittaa blogikirjoitus yllä olevasta aiheesta ilman kliseisiä toteamuksia siitä, miten tärkeä ruis on suomalaisille. Mielessä pyörivät vain suo, kuokka, Jussi ja ruisleipä -tyyppiset ajatukset siitä, miten ruisleipää on syöty meillä aina ja miten sen avulla on menty läpi harmaan kiven.

» Lue lisää

06.10.2015

Ruokapakkaukset kiertoon uusissa Rinki-pisteissä

kirjoittanut Anna Vainikainen

Elintarviketeollisuuden ympäristövastuun maailmasta kuuluu kummia. Pari vuotta sitten uudistetun jätelain myötä elintarviketeollisuuden yrityksille lankesi uusi, ehkä hieman odottamatonkin rooli: jatkossa alan toimijat eivät huolehdi ainoastaan meidän kuluttajien ravitsemuksellisista tarpeista, vaan toimivat myös jätehuollon ammattilaisina.

» Lue lisää

05.10.2015

Blogivieras: Myyttejä murtamassa: eikö elintarvikevalmistajia kiinnosta ruuan terveellisyys?

kirjoittanut Mirva Lampinen

Ravitsemussuositukset ja teollisuus on sanapari, joka ei ole kovin uskottava varsinkaan nykykeskustelun valossa. Se on harmi, sillä elintarviketeollisuus on tehnyt valtavasti töitä parantaakseen tuotteidensa terveellisyyttä.

» Lue lisää

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää