Blogi

28.12.2017

Malttia elintarvikeketjun sopimussuhteiden sääntelyyn

kirjoittanut Heli Tammivuori

Itsesääntely on keino, jolla yritykset ohjaavat käytäntöjään ja pyrkivät varmistamaan toimintansa vastuullisuuden. Liiketoiminnassa ei nimittäin enää riitä, että noudattaa lakia vaan on myös toimittava eettisesti ja moraalisesti o...

» Lue lisää

19.12.2017

Herkkuja joulupöytiin, innovaatioita markkinoille

kirjoittanut Pia Pohja

Vilinää, melskettä, helinää helskettä pienten ja vähän isompienkin tiukujen on ollut tämä reilu puoli vuotta, jonka olen saanut olla Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana.

» Lue lisää

23.11.2017

Ruokaturvallisuus ja ruokahävikki puntarissa

kirjoittanut Elisa Piesala

Vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta on tuotteen valmistajalla. Tämä hyvä periaate on kirjattu lainsäädäntöön ja se on hallinnollisesti kustannustehokas tapa taata ruokaturvallisuus.

» Lue lisää

20.10.2017

Satamäärin hienoja vienti-innovaatioita

kirjoittanut Pia Pohja

Apua! Näin ajattelin, kun astuin Viedään Suomi-ruoka maailmalle -kilpailun raadin jäsenenä Lidlin pääkonttorissa sijaitsevaan koekeittiöön ja näin edessäni sata kilpailuun ilmoittautunutta tuotetta. Miten ihmeessä pystymme valitse...

» Lue lisää

11.10.2017

Elintarvikeala esimerkkinä jodisuolatalkoissa

kirjoittanut Mari Lukkariniemi

Muutama vuosi sitten kävi ilmi, että väestö saa Suomessa liian vähän jodia. Se alkoi näkyä esimerkiksi kilpirauhasongelmien yleistymisenä. Itselleni asian vakavuus korostui, kun ymmärsin, että jodin riittävä saanti vaikuttaa myös...

» Lue lisää

15.09.2017

Miksi kukaan ei tiedä, mitä Suomi oikeasti syö?

kirjoittanut Heli Tammivuori

Yle teki suomalaiselle elintarvikeketjulle palveluksen julkaistessaan 14. syyskuuta uutisen suomalaisten ruokatottumuksista. Jutussa kerrottiin, että kauppaketjuilta ja Nielsen Finlandilta kerättyjen tietojen mukaan suomalaiset nä...

» Lue lisää

25.08.2017

Valitsemalla kotimaista äänestät omavaraisuuden puolesta

kirjoittanut Aili Kähkönen

Ruuan riittävyys poikkeusoloissa ja omavaraisuus nousivat tänä kesänä ajankohtaisiksi keskusteluteemoiksi. Omavaraisuus ja ruokaturva ovat monella tapaa ymmärrettäviä käsitteitä. Siitä huolimatta tehtävässäni valmiuspäällikkönä h...

» Lue lisää

21.06.2017

Tälle alalle kannattaa hakeutua!

kirjoittanut Liisa Tikkanen

Opiskeluaikoina kerrytin työkokemustani ja tilin saldoani ruokakaupassa. Vaikka sain vankkaa kokemusta elintarvikkeiden myynnistä, en ajatellut, että työskentelisin niiden parissa vielä myöhemmin.

» Lue lisää

30.05.2017

Neljätoista vuotta näköalapaikalla

kirjoittanut Heikki Juutinen

Kun aloitin Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana vuonna 2003, alalla kohistiin EU:n sisämarkkinoilla menestymisestä ja WTO-neuvotteluista. Monet yritykset laajensivat ahkerasti toimintaansa lähialueille.

» Lue lisää

22.03.2017

Elintarvikepetokset kuriin

kirjoittanut Heikki Juutinen

Viime päivien uutiset syömäkelvottoman brasilialaisen lihan kauppaamisesta ympäri maailmaa ovat nostaneet ulkomaiseen lihaan liittyvät riskit ja huolen myynnissä olevan lihan laadusta esille myös Suomessa. Moni on sitä mieltä, ett...

» Lue lisää

14.03.2017

Ruokaperinteiden vaalijat ja uudistajat

kirjoittanut Elisa Piesala

Suomen ruokakulttuuri sai 100-vuotisjuhlavuoden alussa erityisen lahjan, kun ELO-säätiön järjestämän kansallisruokaäänestyksen tulos julkistettiin. Kansallisruuaksi äänestettiin iki-ihana ruisleipä.

» Lue lisää

09.02.2017

Kasvua tavoittelemassa Suomi-Ruotsi-maaotteluhengessä

kirjoittanut Heli Tammivuori

Tammikuussa julkaistun elintarvikeketjun kilpailukykytutkimuksen mukaan suomalaisen elintarvikeketjun tärkein kasvukilpailukyvyn lähde on brändituotteiden viennin lisääminen.

» Lue lisää

08.11.2016

Parhaat ratkaisut syntyvät hyvässä yhteistyössä

kirjoittanut Heikki Juutinen

Yhteiset näkemykset muutostarpeista johtivat ETL:n ja SEL:n neuvottelemaan työehtosopimuksesta jo puoli vuotta ennen TES-kauden päättymistä.

» Lue lisää

18.10.2016

Sokeriverokuorrutteista arvokeskustelua

kirjoittanut Heli Tammivuori

Sokerivero on kuin korkki, joka säännöllisin väliajoin nousee pintaan. Aihe on nyt esillä eduskunnan päättäessä pian makeisten ja jäätelön valmisteveron poistamisesta.

» Lue lisää

07.06.2016

Tyhjä jääkaappi voi olla ympäristöteko

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Ruokahävikki keskusteluttaa meillä ja maailmalla, hyvä niin. Hävikin vähentämiseksi on käynnissä monia erilaisia aloitteita sekä EU:n että kansallisella tasolla. Olemme kaikki havahtuneet niin kuluttajina kuin ruoka-alan edustajin...

» Lue lisää

27.05.2016

Maistuva työharjoitteluni

kirjoittanut Taru Pesonen

Aloitin viime tammikuussa viiden kuukauden mittaisen työharjoittelujaksoni Elintarviketeollisuusliitossa. Nyt kun harjoitteluni alkaa olla jo loppusuoralla, päätin hieman pysähtyä reflektoimaan kulunutta aikaani ETL:ssä sekä pohtimaan miten upeaa ja tärkeää on edistää opiskelijoiden ja työelämän välistä vuorovaikutusta.

» Lue lisää

12.04.2016

Kuunteleeko ruokateollisuus ihmisiä?

kirjoittanut Marika Säynevirta

Sain tänä vuonna kunnian osallistua Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun raatiin, joka valitsi lähes seitsemästäkymmenestä kilpailuun ilmoitetusta uutuustuotteesta viisi finalistia yleisöäänestykseen. Tuotteiden valtava määrä kertoi paitsi kasvavasta kiinnostuksesta kilpailua kohtaan, myös ruoka- ja juomayritysten tekemästä ahkerasta tuotekehityksestä ja valikoiminen uudistamisesta.

» Lue lisää

11.03.2016

Vientiä on ilman Venäjääkin

kirjoittanut Heikki Juutinen

Ruoka joutui kauppapoliittisen painostuksen välineeksi elokuussa 2014. Yhä voimassa olevien pakotteiden vaikutukset ovat olleet Suomen elintarviketeollisuudelle vakavat ja taloudelliset vaikutukset suuret. Elintarvikeyritykset ovat pyrkineet paikkaamaan heikkoa kotimaan kehitystä vientiponnisteluilla.

» Lue lisää

07.01.2016

Blogivieras: Mistä on pienet puolukat tehty?

kirjoittanut Minna Kormi

Vedestä, sokerista, kuiduista, vitamiineista, kivennäisaineista, hapoista (E 200, E 210), hyytelöimisaineista (E 440), väriaineista (E 160a, E 163) ja aromeista. Niistä on pienet puolukat tehty. Puolukka esimerkkinä kertoo hyvin, ...

» Lue lisää

18.12.2015

Vieläkö jossain puhelinlangat laulaa?

kirjoittanut Aili Kähkönen

Vierailin eräässä elintarviketeollisuuspooliin kuuluvassa yrityksessä. Keskustelimme jatkuvuudenhallinnasta, tuotannon jatkuvuudesta ja vapautuksista armeijan palveluksesta. Työhuoneen pöydällä oli virtajohtoonsa kääritty lankapuhelin, joka oli selvästi lähdössä tästä ajasta ikuisuuteen.

» Lue lisää

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää