Elintarvikepäivä – kaksi askelta edellä
Oletko tullut ajatelleeksi, miten valtavasti osaamista ja tutkimustietoa kiteytyy päivittäin ruokalautasilta syömäämme ruokaan? Tarvitaan ensinnäkin ymmärrystä maataloustieteiden moninaisilta osa-alueilta, kuten kasvintuotannon b...
Huippuosaajat tuottavat ruokailoa arkeen ja juhlaan
Minulta kysytään aika ajoin, millainen elintarvikealan tausta minulla on. Vastausta voisi lähteä hakemaan isoäitini ruokakaupasta, jonka edustalta löytyvät ensimmäiset minusta otetut valokuvat. Tai teini-ikäisen Pian selkeästä tah...
Kun joulukinkku meinasi hävitä suomalaisten juhlapöydästä
Ruokakaupat myyvät jo ensimmäisiä joulukinkkujaan. Muutama vuosi sitten tälle suomalaisen ruokakulttuurin yhdelle kulmakivelle oli käydä huonosti. EU:n lisäaineasetusta muutettaessa liitteessä II mainittujen, raakalihavalmisteiss...
Valmisruokaa hyvällä omallatunnolla
Nälkä! Mistä saan ruokaa? Pitää mennä kauppaan: mikroaterioita, maksalaatikkoa, pizzaa, keittoja, salaatteja ja jälkiruokaa. Hmm – hyvää. Kynnys valmisruuan syömiseen on madaltunut suomalaisten keskuudessa, mistä kertovat alan ko...
Puheenvuoro: Kuluttaja ratkaisee, mistä ruoka on kotoisin
Keskustelu kotimaisesta ruoantuotannosta ja maataloudesta on käynyt tänä kesänä kuumana. Taustalla on ennen kaikkea kotimaisen alkutuotannon valtava rakennemuutos.
Pitääkö Suomessa varautua valtakunnalliseen sähkökatkoon?
Huoltovarmuuteen liittyvien harjoitusten ja seminaarien järjestäminen kuuluu olennaisena osana työhöni elintarviketeollisuuspoolin valmiuspäällikkönä. Elintarviketeollisuuspooli on yksi valtakunnallisen huoltovarmuusorganisaation...
Elintarvikeviennin tuplaaminen poikisi tuhansia työpaikkoja
Elintarvikeviennistä kuuluu hyviä uutisia. Suomalaisia ruokia ja juomia vietiin viime vuonna ulkomaille reilut kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Viennin arvo oli 1,6 miljardia euroa. Vastaavasti Suomeen tuotiin ruoka...
Brexit ravistelee tavaravirtoja elintarvikealalla
Ison-Britannian ero EU:sta on totta vuoden kuluttua maaliskuun lopussa 2019, vaikka julkisuudessa yhä silloin tällöin elätellään toiveita brexitin peruuntumisesta. Helsingissä Elintarviketeollisuusliiton ja MTK:n brexit-seminaaris...
Hanke päättyi, mutta ilmiö jatkuu
Suomi 100 -juhlinta sai monia maukkaita ja maistuvia muotoja, mutta ehdottomasti laajin ja näkyvin oli Syödään yhdessä -hanke. Sitä toteutti Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, ELO-säätiö yhdessä 225 yhteistyökumppanin ka...
Malttia elintarvikeketjun sopimussuhteiden sääntelyyn
Itsesääntely on keino, jolla yritykset ohjaavat käytäntöjään ja pyrkivät varmistamaan toimintansa vastuullisuuden. Liiketoiminnassa ei nimittäin enää riitä, että noudattaa lakia vaan on myös toimittava eettisesti ja moraalisesti o...
Herkkuja joulupöytiin, innovaatioita markkinoille
Vilinää, melskettä, helinää helskettä pienten ja vähän isompienkin tiukujen on ollut tämä reilu puoli vuotta, jonka olen saanut olla Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana.
Ruokaturvallisuus ja ruokahävikki puntarissa
Vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta on tuotteen valmistajalla. Tämä hyvä periaate on kirjattu lainsäädäntöön ja se on hallinnollisesti kustannustehokas tapa taata ruokaturvallisuus.
Satamäärin hienoja vienti-innovaatioita
Apua! Näin ajattelin, kun astuin Viedään Suomi-ruoka maailmalle -kilpailun raadin jäsenenä Lidlin pääkonttorissa sijaitsevaan koekeittiöön ja näin edessäni sata kilpailuun ilmoittautunutta tuotetta. Miten ihmeessä pystymme valitse...
Elintarvikeala esimerkkinä jodisuolatalkoissa
Muutama vuosi sitten kävi ilmi, että väestö saa Suomessa liian vähän jodia. Se alkoi näkyä esimerkiksi kilpirauhasongelmien yleistymisenä. Itselleni asian vakavuus korostui, kun ymmärsin, että jodin riittävä saanti vaikuttaa myös...
Miksi kukaan ei tiedä, mitä Suomi oikeasti syö?
Yle teki suomalaiselle elintarvikeketjulle palveluksen julkaistessaan 14. syyskuuta uutisen suomalaisten ruokatottumuksista. Jutussa kerrottiin, että kauppaketjuilta ja Nielsen Finlandilta kerättyjen tietojen mukaan suomalaiset nä...
Valitsemalla kotimaista äänestät omavaraisuuden puolesta
Ruuan riittävyys poikkeusoloissa ja omavaraisuus nousivat tänä kesänä ajankohtaisiksi keskusteluteemoiksi. Omavaraisuus ja ruokaturva ovat monella tapaa ymmärrettäviä käsitteitä. Siitä huolimatta tehtävässäni valmiuspäällikkönä h...
Tälle alalle kannattaa hakeutua!
Opiskeluaikoina kerrytin työkokemustani ja tilin saldoani ruokakaupassa. Vaikka sain vankkaa kokemusta elintarvikkeiden myynnistä, en ajatellut, että työskentelisin niiden parissa vielä myöhemmin.
Neljätoista vuotta näköalapaikalla
Kun aloitin Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana vuonna 2003, alalla kohistiin EU:n sisämarkkinoilla menestymisestä ja WTO-neuvotteluista. Monet yritykset laajensivat ahkerasti toimintaansa lähialueille.
Elintarvikepetokset kuriin
Viime päivien uutiset syömäkelvottoman brasilialaisen lihan kauppaamisesta ympäri maailmaa ovat nostaneet ulkomaiseen lihaan liittyvät riskit ja huolen myynnissä olevan lihan laadusta esille myös Suomessa. Moni on sitä mieltä, ett...
Ruokaperinteiden vaalijat ja uudistajat
Suomen ruokakulttuuri sai 100-vuotisjuhlavuoden alussa erityisen lahjan, kun ELO-säätiön järjestämän kansallisruokaäänestyksen tulos julkistettiin. Kansallisruuaksi äänestettiin iki-ihana ruisleipä.