Artikkelit

08.01.2018

Apurahojen haku Elintarvikkeiden Tutkimussäätiöltä on nyt auki

Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö myöntää vuosittain apurahoja tutkimukseen, joka edistää suomalaisen elintarviketeollisuuden kehittymistä. Haku on nyt käynnissä, hakemusten viimeinen jättöpäivä on 12. helmikuuta. Painopisteenä ova...

» Lue lisää

18.12.2017

Kesätyöntekijöistä kilpaillaan jo

Kesätyöt eivät ehkä pyöri ensimmäisenä mielessä yritysten joulukiireiden keskellä, mutta tosiasia on, että useat työnantajat aloittavat kesätyöntekijöiden rekrytoinnin heti vuodenvaihteen jälkeen. Joissakin paikoissa haku on jo kä...

» Lue lisää

01.12.2017

ETL selvitti: Kannattavuus paranemassa elintarvikeyrityksissä

Yritysten mukaan myynti vientimarkkinoille on kannattavampaa kuin kotimaahan. Kuluttajien vahva luottamus suomalaisiin elintarvikkeisiin luo uskoa tulevaisuuteen. Elintarviketeollisuusliitto tiedusteli jäsenyrityksiltään kannatta...

» Lue lisää

22.11.2017

Sata vuotta helpompaa arkea ja ruokailoa

Useat suomalaiset elintarvikeyritykset ovat kulkeneet kumppaneina suomalaisten ruoka-arjessa maamme koko satavuotisen itsenäisyyden ajan. Yritykset ovat kuunnelleet kuluttajien toiveita, reagoineet palautteisiin, haistelleet uusia...

» Lue lisää

21.11.2017

Euroopan elintarviketeollisuus vaatii toimia pk-yritysten hyväksi

Pienet ja keskisuuret yritykset nostetaan tällä viikolla keskiöön EU:ssa. Mukana pk-tietoisuutta herättämässä on Euroopan elintarvike- ja juomayrityksiä edustava FoodDrinkEurope, joka vaatii komissiolta ja parlamentilta vahvempia ...

» Lue lisää

30.10.2017

Suhdannebarometri: Elintarviketeollisuus ennakoi pientä vahvistumista puolen vuoden aikajänteellä

EK:n lokakuun Suhdannebarometrissa elintarvikeyritykset arvioivat suhdanteensa keskimääräistä hieman vaisummiksi. Tilannetta mittaava saldoluku oli -10, kun se edellisessä kyselyssä elokuussa oli +9. Suhdanteiden ennustetaan kuit...

» Lue lisää

19.10.2017

Finpron Esa Wrang: Ruokavienti kasvaa tänä vuonna 1,7 miljardiin euroon

Elintarvikevienti halutaan nostaa Suomessa uudelle tasolle. Onnistumiseen edellytykset ovat koossa, mutta lujaa pitää juosta ja itsensä kehumista opetella. Suomalaisen ruuan valttikortit häikäisevät: Maailman puhtain ilma ja maap...

» Lue lisää

11.10.2017

Koulujen haku tammikuiseen yritysvierailupäivään on alkanut

Kaupan hyllyiltä löytyvät ruoka-, juoma- ja herkuttelutuotteet ovat monelle nuorelle tuttuja, mutta harva tuntee tarkemmin yrityksiä, joissa tuotteita ideoidaan ja valmistetaan. Entä voisiko oma unelma-ammatti löytyä elintarvikeal...

» Lue lisää

22.09.2017

Euroopan siipikarjateollisuus Suomessa: Tuonnille kolmansista maista samat vaatimukset kuin tuotannolle EU:ssa

Broileriteollisuusyhdistyksen tiedote Euroopan siipikarjateollisuuden järjestö AVEC piti Helsingissä perjantaina 22.9.2017 järjestön 60. vuosikokouksen. Toista sataa alan edustajaa eri puolilta Eurooppaa koonneessa tilaisuudessa ...

» Lue lisää

18.09.2017

Näin suomalainen syö - elintarviketeollisuus tukee hyvää ravitsemusta

Suomalainen rakastaa ruisleipää, kahvia ja jauhelihakastiketta. Hän syö tai juo keskimäärin kuusi kertaa päivässä. Ruokia ja juomia valmistavat yritykset tekevät paljon tärkeää työtä, jotta suomalaiset saavat ruokavaliostaan riitt...

» Lue lisää

13.09.2017

Toimitusjohtaja Pia Pohja: Faktat peliin, arvostusta suomalaiselle ruualle

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja aikoo käydä ruokakeskustelua faktoilla. Hän peräänkuuluttaa suomalaisen ruuan arvostusta ja näkee alan tulevaisuudessa monia kasvun mahdollisuuksia. Pia Pohjan ensimmäiset kuu...

» Lue lisää

11.09.2017

Kuluttajan toivelistalla: vähemmän makeita välipaloja

Ravitsemuksellisesti laadukas välipala on monipuolinen miniateria, jossa on parhaimmillaan aineksia lautasmallin jokaisesta lohkosta. Juuri nyt kuluttaja haluaa helppoja ja ruokaisia välipaloja, joissa on entistä vähemmän sokeria....

» Lue lisää

07.09.2017

Miten suomalainen ruoka voisi lyödä itsensä läpi Aasiassa?

Jos asiaa kysytään aasialaisopiskelijoilta, meidän pitäisi brändätä luonnonantimemme arktisiksi premium-tuotteiksi, unohtaa vaatimaton lähestymistapa ja panna paljon paukkuja aggressiiviseen markkinointiin. Singaporessa yliopisto...

» Lue lisää

25.08.2017

Valitsemalla kotimaista äänestät omavaraisuuden puolesta

kirjoittanut Aili Kähkönen

Ruuan riittävyys poikkeusoloissa ja omavaraisuus nousivat tänä kesänä ajankohtaisiksi keskusteluteemoiksi. Omavaraisuus ja ruokaturva ovat monella tapaa ymmärrettäviä käsitteitä. Siitä huolimatta tehtävässäni valmiuspäällikkönä h...

» Lue lisää

17.08.2017

Maistuva päivä elintarvikeyrityksessä tekee alaa tutuksi nuorille

Minkälaista on työskennellä elintarviketeollisuuden yrityksessä, ja mitä kautta alalle pääsee töihin? Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia tammikuussa, kun ruokia ja juomia valmistavat yritykset avaavat ovensa koululaisryhmille. ...

» Lue lisää

14.08.2017

Kesätyö ruokatehtaalla maistuu alan opiskelijalle

Ruokia ja juomia valmistavissa yrityksissä ei kesällä levätä laakereilla. Satokauden antimet on jalostettava, ja kesäiset sesonkituotteet kuten juomat, jäätelö ja grillattavat herkut käyvät kaupaksi. Elintarviketeollisuuden yrityk...

» Lue lisää

31.07.2017

Barometri: Suhdanne vahvistuu maltillisesti

Elintarvikealan yritykset kuvaavat tämänhetkistä suhdannetilannettaan hieman keskimääräistä paremmaksi.  EK:n tuoreessa barometrissa alan suhdanteiden saldoluku on +9, kun se edellisessä kyselyssä toukokuussa oli +4. Saldoluku sa...

» Lue lisää

27.07.2017

Elintarvikeviennissä orastaa kasvua

Jos jostakin, niin tarpeesta virittää elintarviketeollisuuden vienti kasvuun, vallitsee maassamme suuri yksimielisyys. Viennin vauhdittaminen on välttämätöntä, koska kasvua Suomen kypsiltä ja keskittyneiltä elintarvikemarkkinoilt...

» Lue lisää

20.06.2017

Lasillinen raikkautta, makua ja nautintoa

Kuumat kesäpäivät tarjoavat oivallisen mahdollisuuden nauttia rikkaasta suomalaisesta juomakulttuurista. Hyvä maku, nautinto ja kohtuullisuus mahtuvat mainiosti samaan lasiin. Vesi on janojuomista suositeltavin, mutta kesäjanoon ...

» Lue lisää

15.06.2017

Sucros ja Valio palkittiin energiansäästöstä – ylittivät tavoitteensa kirkkaasti

Sitoutumista energiatehokkuuden edistämiseen. Ansiokkaita käytännön toimia. Yli tavoitteiden saavutettuja tuloksia. Säntillistä raportointia ja suunnitelmallista etenemistä kohti energiankäytön tehostamista myös tulevaisuudessa. ...

» Lue lisää

06.06.2017

Kauppatapalautakunta 2.0 tavoittelee vuorovaikutusta ja ennakointia

Kesäkuun alussa toimintansa startannut elintarvikeketjun ”uusi” kauppatapalautakunta 2.0 pyrkii vilkkaaseen vuoropuheluun alkutuotannon, elintarviketeollisuuden ja kaupan sidosryhmien kanssa. Lautakunnan puheenjohtaja, professori...

» Lue lisää

02.06.2017

Kun koulu loppuu -tutkimus: Lukiolaiset ymmärtävät elintarviketeollisuuden merkityksen

Kun koulu loppuu 2017 -tutkimuksessa elintarviketeollisuuden vahvuuksiksi nousivat muihin toimialoihin verrattuna erityisesti alan rooli tärkeiden asioiden toteuttajana ja alan hyvät työllisyysnäkymät. Vuosittain toteutettava Kun...

» Lue lisää

01.06.2017

Vuoden Suomalainen Elintarvike -voittaja Nyhtökaura suuntaa Ruotsiin

Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun voittoon nousi ennennäkemättömän ilmiön Suomessa luonut Nyhtökaura. Suomalaiset valitsivat Gold&Green Nyhtökaura™ nuden kilpailun voittajaksi huhtikuussa pidetyssä yleisöäänestyksessä, jos...

» Lue lisää

30.05.2017

Elintarviketeollisuus antaa työtä 106 400 henkilölle Suomessa

Elintarvikeala saa komeat lukemat Luken tuoreessa selvityksessä ruokaketjun merkityksestä kansantaloudelle ja alueille Suomessa. Ala tarjoaa huomattavan määrän työpaikkoja, jättää ison verojalanjäljen ja tuottaa tuntuvan arvonlisä...

» Lue lisää

23.05.2017

Tutkijatohtori: Yhteinen ruokailu voi ehkäistä syrjäytymistä

Turun yliopiston koulutussosiologian tutkimuskeskuksessa työskentelevä, bileprofessoriksikin tituleerattu Antti Maunu puhuu painokkaasti ruuan ja ruokailun puolesta. Hänen mielestään yhteinen ruokailu pitäisi asettaa hyvinvointi-...

» Lue lisää

03.05.2017

Suotuisa suhdanne vahvistuu elintarvikealalla

Elintarviketeollisuuden suhdanteet ovat jatkaneet paranemistaan alkuvuonna, ja tällä hetkellä tilannetta luonnehditaan jo aavistuksen keskimääräistä paremmaksi. Myönteisiltä näyttävät myös tuleva kesä ja alkusyksy: suhdannekuvan e...

» Lue lisää

25.04.2017

Herkullisia ikiklassikoita etsimässä

Maku, kotimaisuus, kaupallisuus, vientipotentiaali, helppous, innovaatio. Näitä sanoja kuultiin useaan otteeseen Vuoden Suomalainen Elintarvike 2017 -kilpailun raadin huhtikuisessa tapaamisessa, jossa kilpailuun lähetetyt 50 uutuu...

» Lue lisää

24.04.2017

Raportti hoputtaa suomalaista elintarviketeollisuutta vientiin

Elintarviketeollisuuden kilpailukykyä selvittänyt tutkimus perää suomalaisyrityksiltä radikaalia asennemuutosta vientiä kohtaan. Päälle pitäisi saada kokonaan uusi vaihde, jossa suuntaa näyttävät korkean arvonlisän brändituotteet....

» Lue lisää

09.03.2017

Yksittäinen ruoka ei pilaa tai pelasta ruokavaliota

Ruokakeskustelussa on yhä enemmän sävyjä ja ulottuvuuksia. Terveellinen ruoka merkitsee yhdelle ruoan tasapainoista ravintoainesisältöä, toiselle lisäaineettomuutta, kolmannelle lähiruokaa ja luonnollisuutta. Mistä ihmiset siis pu...

» Lue lisää

09.03.2017

Itsesääntely etenee: uudet kauppatavat ja riidanratkaisumalli voimaan maaliskuussa

Elintarvikeketjun hyviä kauppatapoja edistävä uusi toimintamalli tulee voimaan maaliskuun puolivälissä 2017. Jos sopimussuhteisiin tulee ongelmia, itsesääntely on nopea ja joustava tapa ratkaista niitä. Jo vuodesta 2014 Keskuskau...

» Lue lisää

19.12.2016

Kotimaista ostoskoriin ja joulupöytään

Taloustutkimuksen tekemän Suomi syö 2016 -tutkimuksen mukaan kotimaisuuden merkitys elintarvikkeiden valinnassa on vahvistunut. Kuluttajat arvostavat suomalaista ruokaa ja myös kotimaisen elintarviketuotekehityksen arvostus on nou...

» Lue lisää

15.11.2016

Pakkausten uusista ravintoarvomerkinnöistä entistä enemmän tietoa

Ruoka- tai juomatuotteen terveellisyyttä pohtivan huomio kohdistuu usein pakkauksessa lukeviin tietoihin. Tietoa kaipaava löytää aikaisempaa laajemmat ravintoarvotiedot kaikista pakkauksista viimeistään 13.12.2016, kun uuden elint...

» Lue lisää

09.11.2016

Rinki-ekopisteverkosto on saatu hyvin toimintaan

Kuluttajilla on ollut tämän vuoden alusta lähtien mahdollisuus palauttaa käytöstä poistetut ruoka- ja juomapakkaukset Rinki-keräyspisteeseen, joita on jo laaja verkosto eri puolilla Suomea. Kuitu-, lasi- ja metallipakkauksille löy...

» Lue lisää

08.11.2016

Elintarviketeollisuudessa osataan hyödyntää sivuvirrat

Elintarviketeollisuuden yritykset valmistavat laadukkaista raaka-aineista ruokia ja juomia, jotka näkyvät ja maistuvat jokaisen suomalaisen ruokapöydässä. Harva tulee ajatelleeksi, että valmiit elintarvikkeet ovat kuitenkin vain o...

» Lue lisää

16.06.2016

Kalaa ruokapöytiin syöjien toiveiden mukaan

Kalaruuat ovat tärkeä osa monen suomalaisen ruokavaliota, ja niillä on erityinen rooli myös kesäisissä kattauksissa. Veden elävistä valmistetut ruokalajit sopivat uusien perunoiden kanssa tarjottavaksi ja toimivat myös kesäisissä ...

» Lue lisää

15.06.2016

Leipurin aamut inspiroivat Vuoden Suomalainen Elintarvike -voittoon

Suomessa meneillään oleva kaurabuumi sai lisää nostetta, kun Vuoden Suomalainen Elintarvike 2016 -voittoon ponnisti pienen Viipurilaisen Kotileipomon ja Taivalkosken Myllyn Puhtikaura-kaurapuuteri. Yleisöäänestyksellä valittu kilp...

» Lue lisää

13.06.2016

Hellästi houkutellen kohti terveellisempiä elintarvikevalintoja

Suomella on pitkä historia ravitsemuksen mallimaana. Meillä on sekä osaamista että kiinnostavia tuotteita, joita kannattaisi rohkeammin brändätä vientivalteiksi muualle maailmaan, sanoo neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteeno...

» Lue lisää

11.03.2016

Ruokien hintatasolla on merkitystä, mutta sitä ei saisi ylikorostaa

ETL:n kannattavuusselvityksen mukaan 47 prosentilla kotimaisista ruokia tai juomia valmistavista yrityksistä kannattavuus on laskenut. Myös juuri julkaistu elintarviketeollisuuden talouskatsaus raportoi heikosta loppuvuodesta. Yri...

» Lue lisää

11.03.2016

Kotimaisten väkevien juomien tuotetiedot saatava valmistajan sivuille

Väkeviä juomia valmistavat yritykset toivovat alkoholilain uudistuksen myötä helpotusta erityisesti yhteen käytännön asiaan: yrityksillä tulisi olla oikeus julkaista tuotteidensa tiedot verkkosivuillaan. Tällä hetkellä Suomen alk...

» Lue lisää

11.03.2016

Ruoka- ja juomayritykset tarjoavat tuhansia kesätyöpaikkoja

Elintarviketeollisuuden yrityksille yksi vuoden tärkeimmistä sesongeista on kesä. Ruokia, juomia ja herkkuja hankitaan kesäisiin juhliin ja monet kausituotteet, kuten grillaustuotteet ja jäätelöt, myyvät runsaasti. Silloin apuun t...

» Lue lisää

18.12.2015

Ponnisteluja tuotannon nostamiseksi, viennissä nähdään jo hiukan valoa

Elintarviketeollisuudessa ponnistellaan edelleen, jotta tuotanto saadaan nousuun. Haasteita alalle aiheuttavat muun muassa hintojen lasku ja kariutunut yhteiskuntasopimus. Heikentyneessä viennissä nähdään jo hieman valoa, vaikka V...

» Lue lisää

06.10.2015

Elinvoimainen elintarviketeollisuus kaipaa toimia suunnan kääntämiseksi

Perinteisesti elintarviketeollisuus on ollut hyvin suhdannevakaa ala, johon talouden heilahtelut eivät ole juurikaan vaikuttaneet. Ihmiset syövät, juovat ja käyvät kaupassa, olipa taloustilanne mikä tahansa. Viime vuosina elintarv...

» Lue lisää

06.10.2015

Ruuanvalmistuksen lämpö talteen

Energiatehokas toiminta on elintarviketeollisuudelle tärkeä tapa kantaa vastuuta ympäristöstä. Sen avulla syntyy myös kustannussäästöjä. Energiatehokkuussopimukset tarjoavat yrityksille selkeän tavoitteen ja keinot energian säästä...

» Lue lisää

06.10.2015

Makeisten ja jäätelön vero jää historiaan

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti 29.9.2015 poistaa makeis- ja jäätelöveron vuoden 2017 alusta lähtien. Yritysten toimintaa vaikeuttavan veron poistaminen on elintarviketeollisuudelle tervetullut uutinen. Tärkeää olisi ...

» Lue lisää

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää

Uutiskattaus

ETL:n sidosryhmäjulkaisu Uutiskattaus kokoaa elintarviketeollisuuden kuulumiset noin viisi kertaa vuodessa. Voit lukea aikaisemmin ilmestyneitä Uutiskattauksia täällä. Tilaa Uutiskattaus tästä.